Ivana Zrimšek Šaravanja u inspirativnoj objavi pozvala mlade na obiteljski život: Puninu i vatru životu daju otvorenost i spremnost na žrtvu

Ivana Zrimšek Šaravanja u inspirativnoj objavi pozvala mlade na obiteljski život: Puninu i vatru životu daju otvorenost i spremnost na žrtvu

Link na izvornu vijest

“Udala se s 25, do 32. rodila petero djece, a šesto s 37 godina. Muž i ja nismo ‘planirali‘ naš život, nego smo ga prihvaćali i davali sve od sebe da ispunimo Božji plan, kako najbolje znamo,” napisala je Zrimšek Šaravanja, naglašavajući da su mnogi izazovi s kojima su se suočili – poput kroničnog nedostatka sna, nedostatka prostora, kreveta i novca – ipak rezultirali velikom količinom radosti i ljubavi u njihovom domu.

Zrimšek Šaravanja se također osvrnula na sve veći broj poruka u medijima koje promoviraju individualizam i “child-free” stil života. Njezina objava, usmjerena protiv tih poruka, jasno ističe prolife stav: “Ovo pišem samo zato jer je medijski prostor zabrinjavajuće preplavljen porukama upućenim mladim ljudima koje glorificiraju samotnjački život, a sotoniziraju osnivanje obitelji i plaše djecom.”—

Što je bila motivacija za ovakvu reakciju?

Zrimšek Šaravanja u kratkoj izjavi za RTV HB istaknula je da je na pisanje ove objave na društvenoj mreži X potaknuta “poplavom” propagiranja ‘child-free‘ vrijednosti u javnom prostoru kroz posljednje vrijeme. “Moja je objava motivirana preagresivnom i nasilnom propagandom koja se ‘gura‘ mladim ljudima. Oni imaju pravo čuti i drugu stranu priče. Ja i moja obitelj uopće nismo bitni, bitna je samo ta poruka”, kazala je Zrimšek Šaravanja. 

“Child-free” odnosi se na ljude koji su svjesno odlučili ne imati djecu, bilo zbog osobnih, životnih, karijernih ili drugih razloga. Ova odluka je različita od onih koji ne mogu imati djecu iz medicinskih razloga “childless”. “Child-free” stil života često se promovira kao način fokusiranja na vlastitu slobodu, karijeru, putovanja i osobne interese, bez odgovornosti roditeljstva.

Također, Zrimšek Šaravanja navela je primjer videa koji je izazvao lavinu reakcija na društvenim mrežama u kojem jedan muškarac na pitanje o tome bi li posjećivao “child-free” restorane odgovara da bi volio da je svijet “child-free” kao i jedne tvrtke iz Hrvatske koja je u svojoj promotivnoj kampanji podržala žene koje se svjesno odluče za samački život.

Odgovor influenserici Angeli Belcamino 

U samom tweetu Zrimšek Šaravanja  referirala se na objavu influenserice Angele Belcamino, koja je na društvenoj mreži X podijelila objavu u kojoj je napisala: “Imam 42 godine. Bez djece. Vikend je. Ne treba mi dadilja. Može li pljesak?”

U svom odgovoru, Zrimšek Šaravanja poručuje mladima da ne odgađaju roditeljstvo i ne gube vrijeme na konformizam i individualizam. “Ne tratite svjesno život na konformizam i individualizam. To je siguran put u duhovno odumiranje. ‘Ima vremena‘ najveća je laž na svijetu. Mladost je jedino i najbolje vrijeme za prokreaciju.”

Zrimšek Šaravanja završava svoju objavu pozivom na otvorenost prema obitelji i spremnost na žrtvu, jer, kako kaže, upravo to daje životu smisao i puninu. “Puninu i vatru životu daju otvorenost i spremnost na žrtvu. U protivnom, život se lagano gasi,” zaključila je.

Njezina objava izazvala je reakcije u javnosti, osobito među onima koji podržavaju tradicionalne vrijednosti i obiteljski život, dok se ujedno suprotstavlja trendu sve većeg promoviranja života bez djece na društvenim mrežama. 

ŽZH pozitivan primjer demografskih mjera 

Također, valja podsjetiti da su pozitivni demografski trendovi u Županiji Zapadnohercegovačkoj vidljivi u posljednje vrijeme.

Naime, u ovoj županiji uvedena je mjera koja osigurava 500 KM mjesečno za treće i svako sljedeće dijete do sedme godine života. Ova mjera omogućava višečlanim obiteljima lakše nošenje s troškovima života i potiče roditelje na povećanje obitelji.

Skupština ŽZH na prijedlog Vlade ŽZH usvojila je Zakon o zaštiti obitelji s djecom tijekom 2022. godine, kojim je uvedena spomenuta mjera. Cilj je pomoći roditeljima koji žele imati više od dvoje djece, čime se očekuje povećanje fertiliteta i nataliteta.

Podaci Zavoda za statistiku FBiH iz mjeseca u mjesec pokazuju daje ŽZH jedina županija u FBiH s pozitivnim prirodnim priraštajem. Zbog toga se može govoriti o stabilnom trendu u ŽZH. 

Također, javni istupi poput ovoga izaslanice Zrimšek Šaravanja mogu biti dodatni poticaj za stvaranje poticajnog ozračja za proširenje obitelji, i ne samo u ŽZH. 

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?