Kod Vukovara pronađena grobnica s posmrtnim ostacima dvoje civila nestalih 1991.

Kod Vukovara pronađena grobnica s posmrtnim ostacima dvoje civila nestalih 1991.

Link na izvornu vijest

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u srijedu je obišao lokaciju na državnoj cesti između Vukovara i Negoslavaca, gdje je pronađena grobnica s posmrtnim ostacima dvije civilne osobe, nestale iz Vukovara 1991. godine.

Medved je rekao novinarima da su na toj lokaciji ciljano provodili iskapanja na osnovu informacija sigurnosno-obavještajne zajednice.

“Ovo je još jedan dokaz našeg sustavnog rada u potrazi za nestalim osobama gdje veliku ulogu ima Zakon o nestalim osobama iz 2019. koji omogućava suradnju i sinergiju svih državnih tijela”, rekao je Medved, te ponovio da od potrage za nestalima nikad neće odustati.

Probna iskapanja, dodao je, paralelno se vrše na još nekoliko lokacija na području Vukovara.

Jedna od njih nalazi se nedaleko od pronađene grobnice a sumnja se da krije posmrtne ostatke više osoba.

Probna iskapanja vode se i na području komunalnog odlagališta Petrovačka dola, gdje su dosad pronađeni posmrtni ostaci najmanje deset osoba. Kada je riječ o toj lokaciji, ministar je za četvrtak u Zagrebu najavio sastanak na kojem će se razgovarati o daljoj dinamici iskapanja na Petrovačkoj doli, ali i angažiranje više mehanizacije i iskapanje s više strana, javila je Hina.

Uz to, najavio je, uskoro će početi i probno iskapanje na širem području Ovčare.

“I dalje izostaje suradnja s druge strane. Mi nikad nećemo odustat od potrage za našim nestalima ali bi te informacije svakako cijeli taj proces ubrzale. Poznato je kako je nakon okupacije Vukovara i okolice na tim prostorima sanaciju terena vršila JNA. U njihovim arhivima nalaze se informacije o nestalim osobama i grobnicama. Pozivam ih da smognu snage i otvore te arhive“, rekao je Medved.

Prema njegovim riječima, danas se na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu vrši identifikacija pet posmrtnih ostataka čije obitelji žive u BiH i Srbiji. Toj identifikaciji prisustvuje i predsjednik Komisije za nestale osobe Republike Srbije Veljko Odalović.

Objava Kod Vukovara pronađena grobnica s posmrtnim ostacima dvoje civila nestalih 1991. pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?