Mostar se spaja s Imotskim, Tuzla s Orašjem, a središnja Bosna s Bihaćem

Mostar se spaja s Imotskim, Tuzla s Orašjem, a središnja Bosna s Bihaćem

Link na izvornu vijest

Osim fokusa na dionicama koridora Vc, aktivnosti se vode i kada govorimo o gradnji mreže brzih cesta, ali i autocesta koje nisu dio navedenog prometnog koridora

Osim gradnje autoceste na koridoru Vc, značajan fokus infrastrukturnih aktivnosti u vremenu koje dolazi bit će na izgradnji dionica brzih cesta, ali i autoceste izvan koridora, u konkretnom slučaju one koja će povezati Tuzlu s Orašjem preko Distrikta Brčko.

Važnost sjevera BiH

Upravo je Tuzlanska županija u fokusu vlasti kako na federalnoj tako i županijskih i lokalnim razinama, a cilj je omogućiti gradovima i općinama na ovom prostoru prometnu povezanost kakvu i zaslužuju, što će pak imati multiplicirajući učinak na daljnji razvoj tradicionalno snažnog gospodarstva ovoga dijela Federacije BiH, a osobito promatrajući ovu tematiku kroz prizmu izvorno orijentiranih poduzeća, piše portal Večernjeg lista BiH. Izgradnja autoceste Tuzla – Orašje u dužini od 62 kilometra predstavlja jedan od najvažnijih kapitalnih projekata u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt će značajno unaprijediti prometnu infrastrukturu na sjeveru zemlje i otvoriti nove mogućnosti za razvoj turizma i gospodarstva.

Sredstva za eksproprijaciju nekretnina u svrhu izgradnje autoceste Orašje – Tuzla, dionica Maoča – Tuzla, LOT V Čanići – Tuzla (u dužini od osam km), osigurala je Vlada FBiH.

Autocesta koja će spajati Orašje, odnosno granicu s Republikom Hrvatskom, i Tuzlu važna je i zbog činjenice da će omogućiti spoj na koridor X koji prolazi Republikom Hrvatskom, a istodobno će se stvoriti pretpostavke za nastavak gradnje autoceste od Tuzle prema Žepču uz planirano spajanje s koridorom Vc.

Južnije, u srcu središnje Bosne, Lašvanskoj dolini, završavaju se radovi na izgradnji prvog od pet dijelova brze ceste Lašva – Nević Polje, dijela od izlaza iz poslovne zone Vitez do Nević Polja. Ostala četiri LOT-a čine dionice Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu), poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu – petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone). Međutim, namjera je da ova prometnica zapravo “nastavi” i dalje prema zapadu, odnosno Jajcu, dok bi prvi segment toga dijela bila dionica Nević Polje – Turbe, a na koju se gleda kao na svojevrsna ulazna vrata za realizaciju idejnog projekta povezivanja s Jajcem i dolinom Vrbasa, piše portal Večernjeg lista BiH. Za cestu do Turbeta u tijeku su pripremne aktivnosti, no strateški plan i vizija prometnog povezivanja Federacije sagledavaju mnogo širu sliku te uzimaju u obzir i razvoj najzapadnijih krajeva, konkretno prostora Unsko-sanske županije. Upravo je ovog tjedna u Bihaću potpisan ugovor za izvođenje prve faze radova na izgradnji obilaznice, čvorišta Jablanska ulica – Mali Lug. Ugovor su potpisali predstavnici JP Ceste Federacije BiH i izvođači radova.

Riječ je o projektu prometnog rasterećenja Bihaća i ujedno izgradnje brze ceste Bihać – Bosanska Krupa tako što će se magistralna ulica M14 iz naselja Jablanska preusmjeriti prema Srbljanima i Grmuši, odakle treba ići još 18 kilometara ceste prema Bosanskoj Krupi. Na događaju je bio i federalni premijer Nermin Nikšić, koji je ukazao na opredjeljenje Vlade da ravnomjerno raspoređuje sredstva.

Plan izgradnje

– Nastojimo ovaj proračun i sredstva koja imamo ravnomjerno raspoređivati po cijeloj Federaciji BiH imajući u vidu da je najveća investicija po pitanju cesta ona u koridor Vc, ali ne možemo dopustiti da ostali krajevi ostanu zapostavljeni i bez kvalitetne cestovne veze – istaknuo je premijer Nikšić. Ovom je prilikom najavio i kako Vlada Federacije BiH i JP Ceste FBiH imaju namjeru utvrditi plan izgradnje brzih cesta Federacije BiH. Dodao je kako se otprije zna da se planira izgradnja brze ceste Lašva – Bihać, također kroz Unsko-sansku županiju brze ceste Bihać – Velika Kladuša te dionica u Hercegovini i Tuzlanskoj županiji. Kada pak govorimo o prostoru Hercegovine, uz fokusu je brza cesta koja će sjeverni dio Mostara spojiti s granicom RH, a realizacija je predviđena na dvije dionice: Mostar sjever – Polog dužine 20,3 km te Polog – granica RH dužine 40,4 kilometra. U potonjem slučaju valja napomenuti kako će se vezati uz mostarsku južnu obilaznicu koja se već uvelike radi te će omogućiti spajanje zapada Hercegovine s dolinom Neretve i paneuropskim koridorom Vc.

Objava Mostar se spaja s Imotskim, Tuzla s Orašjem, a središnja Bosna s Bihaćem pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?