Pomozimo mladoj Samanti Galić da ponovno stane na svoje noge

Pomozimo mladoj Samanti Galić da ponovno stane na svoje noge

Link na izvornu vijest

Mlada 23-godišnja Samanta Galić iz Mostara od rođenja je dijete s poteškoćama u razvoju. Samanta naime boluje od deformacije kuka i oba stopala, zbog čega je još od 2007. godine u kolicima kada joj je napravljena posljednja operacija.

Naime, Samanta je prohodala s četiri godine te je punu godinu dana mogla hodati i stajati na svojim nogama.

Samanta, njezina obitelj nisu odustali. Nalaze su poslali brojnim ustanovama u Hrvatskoj i od strane liječnika dobili su novu nadu. Liječnici vjeruju kako Samanta ponovno može hodati.

“Uz toliku patnju i bol koju smo prošli sve ove godine, gledali smo sve pozitivno. Imamo vjeru i nadu u Boga i imamo veliku podršku rodbine i prijatelja. Obišli smo brojne ustanove od Rijeke, Lovrana, Zagreba, Splita. Uvidom u opsežnu dokumentaciju i preglede obavljene u travnju ove godine nakon fizikalnih terapija dobili smo odgovor od liječnika kako Samanta ima priliku ponovno stati na svoje noge”, kaže za Hercegovina.info njezina majka Natalija Galić.

Samanta je, kaže njezina majka, jedina osoba u BiH s ovom bolesti za koju nema pravu dijagnozu.

“Njezina prava dijagnoza nije otkrivena, otkrivene su tek približne dijagnoze. Radi se o rijetkoj bolesti u cijelom svijetu. Psiha uredno funkcionira, a tijelo se nije razvijalo. Mislim da u Bosni i Hercegovine više nemamo niti jedan ovakav slučaj, jer bi za njega čuli za ove 23 godine. Inače, kada tijelo ne prati pravilan razvoj, onda u većini slučajeva zaostaje i psihički razvoj, a to kod Samante nije slučaj”.

Do 15. rođendana za Samantu su liječnici prognozirali i ono najgore, no to se zahvaljujući njihovoj borbi nije dogodilo.

“Mi smo s njom radili i ona je samo napredovala sve više. Po mom mišljenju tu se radi samo o tome jesu li djeca zanemarena ili se radi s njima. Struka je jedno, ali odgovornost roditelja je velika. Nitko nije vjerovao da će se njezina kralježnica ispraviti, kao ni stopala koja su bila uvrnuta prema unutra. No, uz pomoć fizioterapeutice Lucije Bajkuše iz Čitluka i jednog stručnjaka iz Pitomače nemoguće je postalo moguće”.

Od najbolje moguće vijesti obitelj Galić je ostala u šoku.

“Sada imamo liječnike koji garantiraju da će Samanta ponovno prohodati. Moram reći da smo nakon toga bili u pozitivnom šoku. Slali smo dokumentaciju širom Europske unije, ali svugdje smo bili odbijeni budući da nitko nije htio prihvatiti Samantin slučaj, upravo zbog toga što prave dijagnoze nema, a nezgodno je liječiti bilo što kad nemate pravu dijagnozu. No, liječnici iz Hrvatske su toliko uvjereni u njezin oporavak. Da nije tako mi ne bi dopustili nove pokušaje i operacije, budući da je Samanta doživjela brojne traume”, kaže.

Za početak su potrebne operacije na obje noge, odnosno produženje tetiva.

“Liječnici su preporučili operaciju Achilove tetive kombiniranom metodom na stopalima, kao elongaciju tibijalis posterior i plantarnu oponeurezoktomiju. Druga operacija bit će potrebna na kostima stopala”, ističe Samantina majka.

Nakon toga potrebna je najprije rehabilitacija, a onda i još jedna operacija.

“Tako je. Planirana je operacija umjetnog kuka”, kaže.

Liječenje kreće iz Splita.

“Liječenje započinje u Splitu gdje će biti prva operacija. Nakon toga slijedi rehabilitacija uz pomoć ortopedskih cipela s povišenjem budući da joj je jedna noga kraća čak 14 centimetara”, zaključila je Samantina majka Natalija.

Za sve navedeno potrebna su i značajna financijska sredstva, koja su bila potrebna i sve ove 23 godine. Želja obitelji je da njihov heroj Samanta pobjedi u ovoj priči i ponovno stane na svoje noge. Stoga poziva sve ljude dobre volje koji mogu pomoći kako bi svom anđelu osigurali bolju budućnost.

Pomoći Samanti možete putem računa:

Post Pomozimo mladoj Samanti Galić da ponovno stane na svoje noge je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?