Počela Međunarodna konferencija Paneuropske unije u Ljubuškom; gradonačelnik Markotić: mons. Topiću veliko vam hvala što ste Paneuropsku uniju doveli u naš Ljubuški, ali Paneuropska unija već dugo živi u Ljubuškom

Počela Međunarodna konferencija Paneuropske unije u Ljubuškom; gradonačelnik Markotić: mons. Topiću veliko vam hvala što ste Paneuropsku uniju doveli u naš Ljubuški, ali Paneuropska unija već dugo živi u Ljubuškom

Link na izvornu vijest

„Ljubuški je grad u kojem živi preko 95 posto Hrvata, grad ima šest džamija i pomažemo u obnovi pravoslavne crkve u gradu. Mi u Ljubuškom ne znamo što znači riječ suživot već samo što znači riječ život. Mi živimo skupa. Sve mjere koje mi donosimo na području grada Ljubuškog i naše županije odnose se na sve stanovnike. Kada smanjimo cijenu vrtića smanjili smo je svima, kada uvedemo besplatan prijevoz učenika onda je on besplatan prijevoz svih učenika, kada mladim obiteljima sufinanciramo kupnju prve nekretnine ne pitamo kako se tko preziva nego ispunjava li uvjete, stipendije idu svim studentima, a naravno, borimo se svaki dan da pomognemo što širem broju ljudi, a posebice mladim obiteljima s demografskim mjerama s kojima se ponosimo. Najbitnija borba koja nam predstoji i koju upravo bijemo je boj za demografiju pa bih spomenuo izdvajanje naše županijske Vlade za svako novorođeno dijete. Držimo da je to najvažnija bitka i ono najbitnije za što se vrijedi boriti. Mons. Topiću veliko vam hvala što ste Paneuropsku uniju doveli u naš Ljubuški, ali Paneuropska unija već dugo živi u Ljubuškom“, kazao je, među ostalim, danas u hotelu „Bigeste“ u Ljubuškom na otvaranju Međunarodne konferencija pod nazivom “Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan na putu ka Europskoj Uniji” koju organizira Paneuropska unija Bosne i Hercegovine zajedno sa Zakladom “Ljudsko bratstvo”, gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

Teme te trodnevne međunarodne konferencije su “Decenija izazova i novih prilika za BiH”, “Europski i  Balkanski mir”, “Regionalna suradnja i EU integracije” i “Transformacijske politike u 21. stoljeću“.

Prije početka konferencije, na konferenciji za medije, s trodnevnim programom konferencije i temama o kojima će se razgovarati javnost su upoznali i na pitanja novinara odgovarali prof. dr. mons. Franjo Topić, predsjednik PEU BiH i akademik prof. dr. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske PEU i glavni tajnik IPEU.

Konferenciju je prigodnim pozdravnim govorom otvorio akademik prof. dr. Mirko Pejanović, a nakon njega nazočne je pozdravio odgovarali prof. dr. mons. Franjo Topić.

„Prije svega najsrdačnije vas pozdravljam u ime Predsjedništva Paneuropske unije BiH i svih naših članova. Lijepo je što smo se okupili ovdje u Ljubuškom u kršnoj Hercegovini, da nije sve u Mostaru i Sarajevu. Ciljano smo htjeli doći u Ljubuški, da kroz ovu konferenciju približimo Ljubuški i Hercegovinu Europi, također da približimo Hercegovinu Bosni“, kazao je, među ostalim, na početku govora mons. Topić.

Tijekom govora mons. Topić je govorio o problemima složenosti uređenja BiH i nekim mogućnostima njihova rješavanja.

„Tema naše ovogodišnje konferencije svakako je veoma aktualna jer je BiH dobila pregovarački status, ali nisu ni otpočeli pregovori. Naša zemlja i naš svijet suočeni su s mnogobrojnim izazovima, od političkih i ekonomskih do socijalnih i ekoloških. Naša zemlja, Bosna i Hercegovina, smještena u srcu Europe, oduvijek je bila raskrižje kultura, tradicija i naroda. Dugo nisam ponovio da je BiH mala zemlja ali ima dovoljno problema za jednu veliku zemlju. Ovdje završava Istok i počinje Zapad i obratno. Često se uzima dovoljno ozbiljno da ovdje nisu samo tri naroda nego su ovdje tri svijeta: muslimanski, pravoslavni i katolički. Zato je tako komplicirana i zato je toliko važna, da nije komplicirana davno bi se riješila, a da nije važna ne bi se nitko njome bavio. A njome se bave gotovo sve najvažnije svjetske organizacije od Ujedinjenih naroda do Europske unije. Svi govore Bosni i Hercegovini su potrebne promjene, ali se često ne zna koje promjene i neki izbjegavaju nenamjerno ili namjerno precizirati. Često se poziva pa i proziva da o tome trebaju govoriti ne samo političari nego i nevladine organizacije i intelektualci“, kazao je mons. Topić, te iznio svoje osobno mišljenje.

„Ja ću ovdje iznijeti svoje osobno mišljenje, a ne Paneuropske unije. Valjda je svima jasno da ovakvo dvoentitetsko uređenje nije funkcionalno, nije temeljeno pravedno i da je skupo. BiH po mom sudu nema dobru ni sadašnjost ni budućnost s dva entiteta. Entiteti su de facto male nezavisne državice, imaju i formalno sve elemente države. Žive jedan pored drugog i nemaju praktički ništa zajedničko. Mogu blokirati svaki zakon i svaku odluku pa i pristup Europskoj uniji. Zanimljivo da o tome nitko ne želi govoriti, nego se govori o nekim maglovitim reformama koje trebaju neki drugi provesti“, naglasio je mons. Topić, te dodao kako po njegovom osobnom sudu,  u BiH ne treba biti tzv. „građansko uređenje“, nego treba biti kombinirana demokracija, što znači da se poštuju i osiguraju prava pojedinca – građanina ali i nacionalna prava ističući da je najbliži tome Švicarski model.

Na konferenciji će, uz akademika prof. dr. mons. Franje Topića, v.d. predsjednika Paneuropske Unije BiH i predsjednika UO Zaklade”Ljudsko bratstvo”, govoriti brojni uvaženi stručnjaci, profesori, političari i ekselencije: Dubravka Bošnjak, ministrica civilnih poslova BiH, Andreja Metelko – Zgombić, državna tajnica za Europu MVEP Republike Hrvatske, Aurelie Valtat, šefica sekcije za europske integracije DEU BiH, Željana Zovko hrvatska zastupnica u EP, Denis Zvizdić, predsjedavajući PS BiH, Saša Magazinović, poslanik u PS BiH, Predrag Čović, premijer Županije Zapadnohercegovačke , Ivan Jelčić, predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke i Josip Brkić, zamjenik ministra MVP BiH.

Zatim, Martin Raguž, bivši Predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog, Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, Posa Krisztian, veleposlanik Republike Mađarske u BiH, Amer Kapetanović, generalni tajnik RCC, Darija Ramljak DEI, akademik prof. dr. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske PEU i glavni tajnik IPEU te prof. dr. Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske PEU i bivša ministrica za europske integracije Crne Gore.

Također, o ovim važnim temama govorit će prof. dr. Andrej Lepavcov, predsjednik PEU Makedonije i direktor Direktorata za EU u Ministarstvu vanjskih poslova Makedonije, akademik prof. dr. Mirko Pejanović te emeritus prof. dr. Azra Hadžiahmetović, prof. dr. Nedžma Džananović i veleposlanica Jasmina Pašalić, članovi Predsjedništva PEU BiH itd..

Ovom značajnom skupu, do sada najvećoj konferenciji europskih integracija u BiH, svoje prisustvo je potvrdilo više od 80 cijenjenih uzvanica, predstavnica institucija Bosne i Hercegovine, Europske unije, akademske zajednice Europe i Bosne i Hercegovine, međunarodnih organizacija, te stručnjaka iz područja europskih integracija iz Europe i Bosne i Hercegovine.

Svoje telegrame isprike zbog nemogućnosti dolaska na konferenciju uputili su, među ostalim, Alain Terrenoire predsjednik Internacionalne Paneuropske Unije, Christian Schmidt, visoki predstavnik za BiH, reisu – l – ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i Marinko Čavara zamjenik predsjedatelja PS BiH.

Podsjećajući javnost i institucije BiH na hitnost i važnost samog procesa integracija, a ujedno stavljajući fokus Europske unije na probleme Bosne i Hercegovine uključujući iznalaženje rješenja, organiziranje te međunarodne konferencije je od velikog značaja za jedinstveni europski put Bosne i Hercegovine, priopćili su organizatori.

AGENDA

Prvi dan, petak 27/9/2024.

16:30 – 17:00 Izjave za medije

Akademik mons. prof. dr. Franjo Topić, v.d. predsjednik PEU BIH

Alain Terenoirre, predsjednik Internacionalne PEU

16:40 – 17:00 Registracija učesnika/sudionika

17:00 – 18:00 Otvaranje i pozdravni govori

Predsjeda Akademik prof. dr. Mirko Pejanović, potpredsjednik PEU BiH

– Akademik prof. dr. mons. Franjo Topić, v.d. predsjednik PEU BiH

– Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog

– Alain Terrenoire, predsjednik Internacionalne PEU

– Christian Schmidt, visoki predstavnik za BiH

– Davor Pušić, zastupnik Hrvatskog Sabora

– Andreja Metelko – Zgombić, državna tajnica za Europu, ministarstvo vanjskih i europskih

poslova Republike Hrvatske

– Predrag Čović, premijer Zapadnohercegovačke županije

18:00 – 19:00 Panel I : Decenija izazova i novih prilika za BiH

Predsjeda Zvonimira Jakić, glavna tajnica PEU BiH

– Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

– Davor Bunoza, ministar pravde BiH

– Martin Raguž, bivši Predsjedatelj Vijeća ministara

– Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH

– Aurelie Valtat, šefica Sekcije za europsku integraciju, politička i ekonomska pitanja

Delegacija Europske Unije u BiH

19:00 – 19:30 Diskusija

20:00 – večera, hotel Bigeste

Drugi dan, subota 28/9/2024.

9:00 – 10:00 Panel II: Regionalna suradnja i EU integracije

Predsjeda ambasadorica Jasmina Pašalić, članica predsjedništva PEU BIH

– Akademik prof. dr. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske PEU i glavni tajnik IPEU

– prof. dr. Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske PEU

– prof. dr. Azra Hadžiahmetović, članica predsjedništva PEU BIH

– prof. dr. Andrej Lepavcov, predsjednik PEU Sjeverne Makedonije

– Amer Kapetanović, direktor Regional Cooperation Council

10:00 – 10:30 Diskusija

10:30 – 11:30 Panel III: Transformacijske politike u 21. stoljeću

Predsjeda prof. dr. Nedžma Džananović, članica predsjedništva PEU BiH

– Željana Zovko, hrvatska zastupnica u Europskom Parlamentu

– Darija Ramljak, Direkcija Za Evropske Integracije

-Viktor Lasić, Hrvatski poslovni klub BiH

– Mirza Avdić, Centar za istraživačno novinarstvo

11:30 – 12:00 Diskusija

12:00 – 12:30 Kafe pauza

12:30 – 13:10 Panel IV: Europski i Balkanski mir

Predsjeda Dario Plavčić, predsjednik mladeži PEU BIH

– prof. dr. Pavao Nujić, predsjednik mladeži Hrvatske PEU

– Petar Raičević, predsjednik mladeži Crnogorske PEU

– prof. dr.sc. Dubravko Turalija, član Savjeta Zaklade Ljudsko bratstvo

13:10 – 13:30 Diskusija

13:30 – 14:00 Usvajanje deklaracije i zatvaranje konferencije

14:00 – 15:00 domjenak

15:00 – 19:00 izlet vodopad Kravica, muzej i samostan Humac/Ljubuški

19:0 – 21:00 večera u Ljubuškom

Treći dan, nedjelja 29/9/2024.

10:00 – 11:00 Sveta misa, Međugorje

11:00 – 12:00 Odlazak sudionika

Radio Ljubuški

Objava Počela Međunarodna konferencija Paneuropske unije u Ljubuškom; gradonačelnik Markotić: mons. Topiću veliko vam hvala što ste Paneuropsku uniju doveli u naš Ljubuški, ali Paneuropska unija već dugo živi u Ljubuškom pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?