U prestižnom muzeju u Bordou vina 12 vinarija iz BiH

Link na izvornu vijest

SARAJEVO – U prestižnom vinskom muzeju “La site du van” /La Cité du Vin/ u francuskom gradu Bordou, u naredne tri godine biće izloženo 20 vina iz 12 vinarija BiH, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore.

Riječ je o vinarijama “Podrumi manastira Tvrdoš”, “Podrumi Vukoje 1982”, “Nuić”, “Podrumi Andrija”, “Carska vina Grgo Vasilj”, “Čitluk”, “Carski vinogradi Mostar – Emporija”, “Podrum Tolj”, “Podrum Ostojić”, “Vina Domano”, “Vinarija obitelji Škegro” i “Hepok” iz Mostara.

U ovom muzeju, koji godišnje posjeti više od 400.000 gostiju, promovisan je “Vinski put Hercegovine” koji je rezultat velikog i kontinuiranog rada na njenoj revitalizaciji, koji ulaže Spoljnotrgovinska komora, uz podršku USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH i svih članica “Vinskog puta Hercegovine”.

Predsjednik kulturne rute Savjeta Evrope “Iter Vitis” Emanuela Panke izjavila je da je ovaj događaj veliki uspjeh za “Vinski put Hercegovine”, a da prisustvo u najvažnijem vinskom muzeju na svijetu predstavlja jedinstvenu priliku za predstavljanje hercegovačkih vina i turističkih atrakcije hercegovačke regije.

Direktor za vinska partnerstva i međunarodna pokroviteljstva Muzeja Florens Mapran izrazila je ponos što Muzej ove godine može da poželi dobrodošlicu BiH kao novom partneru.

Ona je navela da je ovo bila sjajna prilika da tim ovog muzeja sazna o kulturi BiH, njenoj istoriji i “Vinskom putu Hercegovine”, te dodala da su bile organizovane radionica i degustacija vina na kojoj su otkrili različite sorte vina iz BiH.

U septembru 2022. godine “Vinski put Hercegovine” postao je član kulturne rute “Iter Vitis” Savjeta Evrope.

Ovaj muzej u Bordou, sa kojim je Spoljnotrgovinska komora potpisala trogodišnju saradnju, nove je generacije u kojem je kultura vina oživljena na poseban način, koji podrazumijeva doživljaj za sva čula.

Muzej nudi drugačiji pogled na vina iz svih krajeva svijeta, prati uticaj i razvoj vinogradarstva kroz vijekove, u svim kulturama i svim civilizacijama.

Riječ je o jednom od najposjećenijih muzeja u Francuskoj, koji je od osnivanja 2016. godine zabilježio više od tri miliona posjeta.

SRNA

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?