IRB: Drašković traži nešto što nije dogovoreno

IRB: Drašković traži nešto što nije dogovoreno

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Kompanija „Swisslion“ Rodoljuba Draškovića traži da se njihova investicija u Industriju alata Trebinje pretvori u vlasnički udio, a to nije dio dogovora o privatizaciji, kažu za CAPITAL iz Investiciono razvojne banke Republike Srpske.

Komentarišući Draškovićev zahtjev da se ide u sporazumni raskid ugovora uz uslov mu Srpska vrati 31,3 miliona KM ili će u suprotnom pokrenuti međunarodnu arbitražu, u IRB-u ističu da on jeste investirao više od 17 miliona u IAT, ali da je i kršio ugovor o privatizaciji.

To kršenje se, dodaju, posebno odnosi na segment zapošljavanja zbog čega su kupcu izrečene kazne.

„Jedan od ključnih zahtjeva kupca je bio da izvršenu investiciju u iznosu od 17,1 milion KM pretvori u svoj vlasnički udio IAT-u, a što nije bilo predviđeno Ugovorom o privatizaciji, niti zakonska regulativa u Republici Srpskoj dozvoljava ovakav vid dokapitalizacije“, navode iz IRB RS.

Ovaj zahtjev kupca, kažu u IRB, je kontinuirano odbacivan, i pored upornog insistiranja da se stvore pretpostavke za ovakav vid dokapitalizacije.

„Sva ostala pitanja u vezi sa ugovorom o privatizaciji su okončana. Industrija alata od momenta izdavanja obavještenja o izvršenoj privatizaciji posluje kao društvo u većinskom vlasništvu preduzeća„Swisslion Takovo“, koji upravlja ovim preduzećem i opredjeljuje njegovu poslovnu politiku“, naveli su iz IRB.

Iz IRB-a podsjećaju da je da je ugovor o prodaji državnog kapitala između Direkcije za privatizaciju i Koncerna „Swisslion-Takovo“ Beograd sklopljen 2007. godine i da je osim ugovorene cijene od 1,5 miliona KM kupac preuzeo i niz obaveza:

Uslovi iz ugovora o privatizaciji IAT-a:

Da u periodu od 5 godina u preduzeću zapošljava: u prvoj godini 1.192 radnika, u drugoj godini 1.270 radnika, a u trećoj, četvrtoj i petoj godini po 1.340 radnika,

Da u postupku internog organizacionog restrukturiranja sačini Program  socijalnog zbrinjavanja radnika i isti primjenjuje,

Da zadrži pretežnu djelatnost preduzeća u roku od 3 godine od izvršene privatizacije,

Da iz vlastitih sredstava izvrši investiranje u preduzeće u novcu ili stvarima u ukupnom iznosu od 17.113.513,00 KM: u prvoj godini 9.251.077,00 KM, u drugoj godini 4.840.680,00 KM i u trećoj godini 3.021.759,00 KM, a prema strukturi predloženoj u ponuđenom poslovnom planu,

Da predajom bankarskih garancija garantuje izvršenje ugovornih obaveza po godinama perioda poslovnog plana.

Drašković traži raskid ugovora o privatizaciji i 31 milion KM

Drašković traži raskid ugovora o privatizaciji i 31 milion KM

Ranije su za CAPITAL iz „Swissliona“ poručili da Vladi Republike Srpke nude sporazumni raskid ugovora o privatizaciji IAT-a uz uslov da im Srpska vrati 31,3 miliona KM koja su, kažu, uložili u IAT. Ako do toga ne dođe, ova kompanija pokrenuće međunarodnu arbitražu.

Ogorčeni su, kažu, u „Swisslionu“ jer ni 17 godina od privatizacije ugovor o privatizaciji nije zatvoren, iako je rok za zatvaranje bio pet godina.

Iz Vlade Republike Srpske se do sada nisu oglašavali, a ministar privrede Vojin Mitrović ranije je za CAPTAL rekao da je preko kabineta Predsjednika RS stigao zahtjev da se zemljište na kome pravo korištenja ima Industrija alata Trebinje, pretvori u pravo svojine jerDrašković na tom mjestu planira graditi objekte.

Drašković je u više navrata prozivao vrh Republike Srpske i prijetio napuštanjem RS, a posljednju takvu najavu imao je nedavno kada je saopštio da odustaje od svih daljih investicija u Hercegovini i predaje Gradu Trebinju svoju zadužbinu “Hram nauke i umjetnosti te da je helikopterom napustio Hercegovinu.

CAPITAL: Aleksandra Tolj Ružić

The post IRB: Drašković traži nešto što nije dogovoreno appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?