Ne zaboravite posaditi luk majski srebrenjak

Ne zaboravite posaditi luk majski srebrenjak

Link na izvornu vijest

Majski srebrnjak je sorta luka koja je dobila naziv zbog bijelih, ovojnih listova lukovice. Ima blag i sladak ukus. Sadi se od početka rujna do sredine studenoga. Vrlo je raširena sorta na području Hercegovine, uzgaja se iz lukovice ili presadnica, a formiranje lukovica i zrioba događaju se u svibnju ili početkom lipnja.

Sorta luka Majski srebrenjak još uvijek je najpopularnija sorta za uzgoj koja je namijenjena prvenstveno za ranu proljetnu potrošnju u svježem stanju. To je stara sorta luka, specifična po tomu što mu je lukovica potpuno bijele boje, spljoštenog izgleda, prosječne težine 60 do 80 grama. Jako je ukusan, sočan i koristi se odmah nakon zriobe za pripremu različitih salata. Ova sorta je prepoznatljiva po tome što ima iznimno dobru aromu i nije previše ljuta. Rado je konzumiraju svi pa i oni koji nisu pretjerani ljubitelji luka.

Klikni i provjeri ponudu…

Priprema tla za sadnju luka

Prije sadnje luka potrebna je gnojidba tla, za što se koriste mineralna i organska gnojiva. Od organskih gnojiva najčešće se primjenjuje gnojivo pod nazivom Bio-Rex. Osim Bio-Rexa, može se koristiti i organsko peletirano gnojivo Povrtko. Ovo gnojivo najčešće koriste manji proizvođači (hobisti). Primjena organskih gnojiva kod sadnje luka obavlja se pod frezu i frezanjem se unosi u tlo na dubinu od 15 cm do 20 cm.
Majski srebrnjak se konzumira kao mladi luk početkom proljeća. Formiranje glavica i zrioba na području Hercegovine događa se u svibnju i početkom lipnja.

BIO REX – prirodno organsko gnojivo životinjskog podrijetla, termički obrađeno, bez primjese korova i patogenih mikroorganizama. Namjenjeno je za obogaćivanje tla organskom materijom – humusom.

Sadnja lučica

Luk srebrenjak se najčešće uzgaja iz lučica. Lučice se sade od sredine rujna pa sve do sredine studenoga. Ranija se sadnja preporučuje u hladnijim područjima kako bi mlade biljke imale dovoljno vremena za razvoj prije dolaska niskih temperatura. Na području Hercegovine sadnja lukovica obavlja se od početka listopada pa sve do sredine studenog.

Lučice majskog srebrenjaka spremne za sadnju

Majski srebrenjak je najbolje saditi na gredice, a preporuka je gredicu uzdignuti barem desetak centimetara jer luk ne voli zadržavanje vode u tlu.

Kad je gredica pripremljena, dovoljno je samo lagano umetnuti lučice u tlo na dubini visine same lučice. Kod sadnje je bitno dobro okrenuti lučicu luka – dio koji treba potjerati korijenje prema dolje, a vrh koji će potjerati list prema gore. Lučicu primite s dva prsta i lagano utisnite u tlo. Dubina sadnje lučica je 3 cm do 4 cm. Ne valja ih posaditi preplitko, ali ni preduboko. U plitkoj sadnji stradaju od izmrzavanja i isušivanja, dok preduboka sadnja oduzima energiju i slabi mlade biljke. Razmak između lučica je obično 10 cm do 20 cm, a ako ćete brati luk kao mladi onda sadnja može biti i gušća. Razmak između redova je dvadesetak centimetara.

Ponudu opreme za maslinarstvo provjerite klikom na fotografiju…

Uzgoj Majskog srebrenjaka iz presadnica

Na području Hercegovine, luk srebrenjak se osim iz lučica uzgaja i iz kontejniranih presadnica. Ovakav način uzgoja u ovim krajevima je jako popularan, posebno među hobistima. Kao i lučice, presadnice luka sada se na već dobro pripremljeno i pognojeno tlo. Presadnice se sade u trake sa 5-6 redova. Razmak između presadnica u redu obično je 10 cm, a razmak između redova 20 cm do 30 cm. Sadnjom luka iz presadnica bitno se ubrzava rast i razvoj lukovica pa on može biti spreman za berbu već za uskrsne blagdane.

Sve druge informacije o ovoj, ali i ostalim sortama luka, možete dobiti od Sjemenarnine Agro Podrške pozivom na broj 063/700-700.

Sjemenarnina jesenska ponuda  Klikni za više…

Objava Ne zaboravite posaditi luk majski srebrenjak pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?