ILEGALNA SJEČA, ZAGAĐIVANJE RIJEKA: Kohabitacija na teslićki način

ILEGALNA SJEČA, ZAGAĐIVANJE RIJEKA: Kohabitacija na teslićki način

Link na izvornu vijest

Načelnik Teslića Milan Miličević je predsjednik SDS-a, a kako znamo da je entitetska vlast pod kontrolnom Dodikove stranke, jasno postaje da se na ovoj relaciji i odvijaju svi problemi u Tesliću

TESLIĆ – Nedaleko od Doboja – grada slučaja i bastiona Saveza nezavisnih socijaldemokrata, smješten je Teslić, bastion Srpske demokratske stranke u zapadnom dijelu Republike Srpske. Načelnik Teslića Milan Miličević je predsjednik SDS-a, a kako znamo da je entitetska vlast pod kontrolnom Dodikove stranke, jasno postaje da se na ovoj relaciji i odvijaju svi problemi u Tesliću, piše MISBiH.

Pa da krenemo redom.

Prva i najbitnija stvar koju je vrijedno napomenuti jeste da se na teritoriji opštine Teslić već godinama vrši pravi ekocid kroz nelegalnu eksploataciju šume i zagađivanje rijeka i riječnih tokova. Naš portal je još krajem 2020. izvještavao o tome da južni dio opštine, Blatničko – očauški kraj, posjeduje enormna prirodna bogatstva, a da se upravo na tom području praktično svakodnevno vrši (ilegalna) eksploatacija šume. Ipak, od krađe nisu pošteđeni ni ostali šumom bogati predjeli opštine.

Lider SDA upao u tuđu kuću

Kako je za naš portal još tada potvrđeno iz javnog preduzeća “Šume Republike Srpske”, samo tokom 2020.  godine evidentirana je bespravna sječa više od 1.000 kubnih metara u rejonu koji pripada ŠG “Borja” Teslić.

“Evidentirana šteta po osnovu bespravne sječe iznosila je 1.038 metara kubnih, a Šume Srpske su podnijele 24 krivične i 126 prekršajnih prijava. Kada je u pitanju ŠG “Borja” Teslić, u direkciju JP dostavljena je informacija da je izvršena kontrola 10. i 12. jula 2020, prilikom koje su konstatovane određene nepravilnosti koje su se odnosile na to da su stabla za sječu bila nejasno obrojčena, odnosno da se ne vide cifre kolobroja, da je šumski žig nejasno otisnut, pojedina stabla su posječena BEZ DOZNAKE, da se koristi deblovinski metod rada, da se traktori kreću mimo šumskih vlaka, da su sortimenti četinara zatečeni na stovarištu neokorani itd.”, poručivali su tada iz sjedišta preduzeća.

Od ilegalne sječe do dana današnjeg nisu pošteđeni ni predjeli Krivaje, Gornjih Ugodnovića, Očauša itd. MUP Srpske podnio je 2021. izveštaj protiv devet osoba zbog milionskog kriminala pričinjenog u Šumskom gazdinstvu “Borja” iz Teslića, međutim, ono što je čak i više zabrinjavajuće od svega navedenog jeste činjenica da do sada niko nije odgovarao, iako je nakon našeg teksta tada uhapšeno više Teslićkih privrednika, uključujući i najkontraverznijeg od svih – Srđana Klječanina poznatijeg i kao Rufi. Ipak, do danas niko nije osuđen. Interesantno je da je samo prije nekoliko sedmica, prema pisanju medija, Rufi zajedno sa 15-tak lica i Alenom Seferovićem (liderom lokalne SDA) tokom noći upao u porodičnu kuću Z.K. (2003.) u Đuliću kod Teslića i nanio teške tjelesne povrede dvojici ljudi.

Šumsko gazdinstvo „Borja“ već tradicionalno SNSD-u u Tesliću služi kao poligon za kandidate za odbornike. Infoveza je već otkrila da je tokom prošlih izbora na loklanim listama SNSD-a pored Klječanina bio i tadašnji vršilac dužnosti direktora ŠG “Borja” Stojan Božić, kao i Đorđe Gajić, tadašnji zamjenik direktora i jedan od vlasnika firme  G&B Javorovo d.o.o. Teslić.

Braća Đurić postavili zeta za direktora

Nekadašnji sekretar Srpske demokratske stranke iz Teslića Siniša Đurić za Infovezu kaže da su bespravne sječe većim dijelom zaustavljene, odnosno da se ne rade u tom obimu kao 2020. godine.

„Ipak, izvođači radova i dalje drže rukovodstvo Šumskog gazdinstva „Borja“ pod svojom kontrolom, postavljajući bliske ljude na ključne pozicije. Braća Đurić su postavili svog zeta Miliju Božića za direktora gazdinstva. Srđan Klječanin Rufi je postavio svog piona Vladimira Đukarića za tehničkog direktora, preko koga i dalje kontroliše gazdinstvo, iako više ne izvodi radove u ranijem obimu. Rufi takođe ima uticaj na upravnika RJ Očauš, Milomira Kršića, koji je bratić Živka Kršića, vlasnika pilane u Očaušu, dok je Živkov sin Borjan kandidat na SNSD-ovoj listi“, rekao je Đurić.

On ističe i da je pojedinci iz vrha teslićkog MUP-a imaju uticaja na Miladina Bačića, upravnika RJ Blatnica, gdje „Feniks Holz“ vrši sječu i izvoz.

„Svi izvođači radova imaju po dvije sestrinske firme, jednu za sječu šumskih drvnih sortimenata (ŠDS), a drugu za preradu kupovinu i izvoz robe, čime drže kompletnu proizvodnju pod svojom kontrolom, jer po zakonu ne može jedna firma raditi oboje. Šumsko gazdinstvo im je tek puki računovodstveni servis. Npr. „Klječanin Kompani“ u vlasništvu Srđana Klječanina Rufija vrši sječu i izvoz, dok „Drvo Export“ prvobitno registrovan na njegovu ženu Miljanu, a sada na razne pione, vrši izvoz sirovog drveta. Nenad Lulaš je jedini koji se odupirao njihovoj kontroli od trenutka kada je Bogdanić napustio kontrolu nad SNSD-om i gazdinstvom i on je uklonjen“, objašnjava Đurić.

Optužnica i protiv načelnika

„Pojedinci iz vrha teslićkog MUP-a posjeduju firme koje su registrovane na najbliže članove njihovih porodica, poput firme „Feniks“, kao i firme koje su u zajedničkom vlasništvu poput firme „Staneks“, gdje je jedan od suvlasnika Stojan Božić, bivši direktor šumskog gazdinstva. Sve ostale firme su manji igrači u ovoj industriji. Feniks je ranije radio u Kotor Varoši, ali je prešao ovdje kada je Stojan Božić postao direktor, čime je firma počela dobijati poslove. Kupci šumskih drvnih sortimenata nisu potpuno jasni, ali firma Efekt, iako ne učestvuje u sječi, je jedan od najjačih kupaca“, zaključuje Đurić.

Što se tiče aktuelnog načelnika Teslića Milana Miličevića, Republičko javno tužilaštvo podiglo je protiv njega optužnicu, a Miličević je krajem jula saslušan u ovoj pravosudnoj instituciji u svojstvu osumnjičenog, nakon što je jedan od investitora u Tesliću prijavio da mu Miličević kao načelnik Opštine opstruiše izgradnju objekta.

Načelnik Miličević tvrdi da optužnica protiv njega ima političku pozadinu

Nakon što je optužnica podignuta, Miličević je kazao da je sve davno dogovoreno i precizno tempirano, te da ima političku pozadinu. Ističe da iza optužnice stoji povjerenik SDA za Teslić Alen Seferović, koji je svojevremeno bio odbornik PDP-a u teslićkom parlamentu.

(INFOVEZA.COM)

The post ILEGALNA SJEČA, ZAGAĐIVANJE RIJEKA: Kohabitacija na teslićki način appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?