PRATITE NA INTERVIEW: Novi rezultati lokalnih izbora

PRATITE NA INTERVIEW: Novi rezultati lokalnih izbora

Link na izvornu vijest

Obrađeno 91,35 posto glasačkih listića

Ekipa Interview.ba

PRATITE NAJNOVIJE VIJESTI:

12:20: Stolac: Bošković, novi gradonačelnik, SDA vodi u borbi za gradsko vijeće

Stjepan Bošković je novi gradonačelnik Stoca i to će mu biti šesti uzastopni mandat na čelu tog grada. On je osvojio skoro 4 hiljade glasova, a njegov protukandidat Zoran Turković (SDA i SDP) osvojio je oko 2,5 hiljade.

Stolac: Utrka za Vijeće (izvor: CIKBIH)

U Stocu se sada vodi utrka oko Gradskog vijeća gdje je SDA u malom vodstvu ispred HDZ-a BiH. 

11:55: Tomislavgrad, Vareš, Prozor – Rama

Kandidat Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) Ivan Buntić pobijedio je na izborima za načelnika Tomislavgrada, dok je Zdravko Marošević, član HDS-a, izabran za načelnika Vareša, općine s bošnjačkom većinom.

Jozo Ivančević ostaje načelnik općine Prozor-Rama, gdje je već godinama u oporbi HDZ-u BiH. Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, najavio je kako će ta stranka biti zastupljena u općinskim vijećima širom općina gdje su imali kandidate.

11:25: HDZ BiH: Zadržali vlast

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uvjeren je da će njegov kandidat biti gradonačelnik Mostara.

Dodao je da HDZ BiH uvjerljivo dominira u općinama s hrvatskom većinom, zadržavši vlast u Neumu, Ravnom, Čapljini, Stocu, Ljubuškom, Širokom Brijegu, Grudama, Posušju, Kupresu, Livnu, Vitezu, Novom Travniku, Usori, Domaljevcu, Orašju i Odžaku.

Međutim, stranka je na pragu gubitka načelničke pozicije u općini Žepče, gdje je izvjesno da će novi načelnik biti kandidat SDA. Čović je za ovaj neuspjeh okrivio oporbeni hrvatski blok Hrvatski demokratski savez (HDS), koji je prema njemu “odvukao” oko dvije tisuće glasova i time pomogao SDA-u.

11:00 RS: Dominacija SNSD-a

Dodikov SNSD ubjedljivi je pobjednik lokalnih izbora u RS.

Kandidati SNSD-a su pobijedili u 45 općina i gradova, potvrđeno je.

No, Banja Luka je ostala i dalje u vlasti PDP-a i njihovog kandidata Draška Stanivukovića.

SNDS-ovi kandidati pobijedili su u Višegradu Mladen Đurević, Mila Petković ostaje načelnica općine Novo Goražde, Dragoljub Bogdanović je pobijedio u Rudom. Novi mandat u Foči osvojio je Milan Vukadinović, a uvjerljivu pobjedu zabilježio je i Ninoslav Perić u Rogatici.

10:45 Banjaluka: SNSD-u i PDP-u najviše glasova za skupštinu

Ako je suditi po podacima sa 34,23 odsto obrađenih glasova, u Skupštinu grada Banjaluka ući će devet političkih partija.

Najviše glasova osvojio je SNSD i to 33,79 odsto, a odmah iza je PDP sa osvojenih 21,32 odsto. Na trećem mjestu Socijalistička partija, zatim Ujedinjena Srpska, Demokratski savez DEMOS, SPS, te Narodni front Jelene Trivić.

Na osmom mjestu je Nezavisni pokret “Svojim putem” Igor Radojičić koji je osvojio 4,35 odsto glasova, a cenzus je po svemu sudeći prešla i stranka Za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

10:15 Bugojno: Vodi kandidat Trojke

Kandidat Trojke Edin Mašić za sada je na prvom mjestu za načelnika sa 44,88 posto glasova. Njega slijede SDA-ov kandidat Mirza Idrizović, koji je osvojio 44,49 posto.

SDA je sinoć nakon zatvaranja birališta proglasila pobjedu u Bugojnu, gdje su do jučer imali svoga načelnika.

10:00 GV Mostar: HDZ BiH ubjedljivo vodi

U utrci za Gradsko vijeće HDZ je preuzeo vodstvo sa 12.447 glasova, odnosno 40,29 posto glasova. 

Koalicija za Mostar se nalazi na drugom mjestu sa 8.522 glasova, odnosno 27,58 posto glasova. 

Mostar: Poredak prema preliminarnim rezultatima

Za njima slijede koalicija Grade Moj (DF, NES, SBiH, PMP) sa 3.670 glasova ili 11,88 posto glasova, te trojka (SDP, NIP, NS) sa 2.186 glasova ili 7,08 posto. 

Hrvatska republikanska stranka je osvojila 1.840 glasova, odnosno 5,96 posto. 

9:45 Benjamina Karić povećala vodstvo

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, po svemu sudeći preuzet će mandat načelnice Novo Sarajevo.

Prema posljednjim podacima CIK-a Karić, koja je kandidatkinja Trojke osvojila je 10.444 glasova (42,23 posto), a njen protukandidat iz Stranke za BiH Muamer Bandić osvojio je 9.986 glasaova (40,37 posto).

9:30 Mandićeva uvjerljiva pobjeda

Možda i najveće iznenađenje u Sarajevo jeste sigurna pobjeda novog starog načelnika općine Centar Srđana Mandića (NS) koji je do novog mandata došao zaista teško.

Protiv Mandića nisu bili samo protukandidati već i dio općinskog ogranka Naroda i pravde, koji su pred kraj prošle godine tražili njegov opozic i prijetili referendumom. S druge strane, Mandić je imao veliku podršku lidera NiP-a Elmedina Konakovića.

Mandić je u prvom pohodu na mandat 2020. uvjerljivo pobijedio dotadašnjeg načelnika Nedžada Ajnadžića, a jučer je sa skoro više glasova porazio Denissa Gratza, kandiata DF-a sa snažnom podrškom SDA i SBiH.

9:00: Novi rezultati u 15

Na službenoj web stranici CIK-a (izbori.ba) , do sada je obrađeno 91,35 posto biračkih mjesta.

Osvježavanje ovih preliminarnih rezultata će biti i u 15 sati. 

U narednih pet dana činit ćemo to svaka 24 sata, dakle svaki dan u 15 sati, a narednih dana iza toga svakih 48 sati sve do objavljivanja konačnih i kompletnih izbornih rezultata – pojasnila je ranije Hadžiabdić.

The post PRATITE NA INTERVIEW: Novi rezultati lokalnih izbora appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?