Nošnja iz Zapadne Hercegovine i Konjica osvojila nagradu za najbolju prezentaciju na Festivalu “Biserna grana” u Novom Sadu

Nošnja iz Zapadne Hercegovine i Konjica osvojila nagradu za najbolju prezentaciju na Festivalu “Biserna grana” u Novom Sadu

Link na izvornu vijest

Proteklog vikenda Novi Sad postao je središte folklorne umjetnosti na 17. Festivalu nošnje, nakita i oglavlja “Biserna grana”.

Ova manifestacija okupila je više od 150 sudionika iz raznih zemalja, uključujući Slovačku, Španjolsku, Sjevernu Makedoniju, Bjelorusiju, Rumunjsku, Hrvatsku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu te domaćina Srbiju.

Festival se ističe jedinstvenim konceptom koji stavlja naglasak na materijalno folklorno naslijeđe, ističući važnost očuvanja narodnih nošnji, nakita i oglavlja. Ove odlične tradicije predstavljaju bogatstvo kulturne baštine i važan su dio identiteta svakog naroda.

Jedna od najzanimljivijih prezentacija bila je nošnja iz Zapadne Hercegovine i Konjica, koju su izradili Ivan Barać, Dean Krešo i Jure Miloš. Njihov trud i posvećenost očuvanju tradicije rezultirali su osvajanjem nagrade za najbolju prezentaciju nošnje.

Dean Krešo, Mateja Lozančić, Dolores Božić, Ivan Barać, Ljubica Sušak, Jure Miloš, Gabrijela Širić, Ana Širić i Domagoj Karačić

 

Ova nagrada je priznanje našoj predanosti i ljubavi prema tradiciji, istaknuo je Jure Miloš, dodajući da su njihove nošnje izrađene prema muzejskim primjercima i uz stručno savjetovanje.

U osvrtu na festival, etnolog koji je bio član stručnog povjerenstva pohvalio je nošnju iz Hercegovine, rekavši: Svima nama ste očitali lekciju kako se na najbolji i najkvalitetniji način predstavlja svoj kraj i cjelokupno područje toga dijela Hercegovine.

Ove riječi dodatno su motivirale sudionike da nastave s radom na očuvanju i promociji svoje kulturne baštine.

Na festivalu su se mogli vidjeti raznoliki izlagači iz različitih država, a organizatori su se istaknuli izvrsnom organizacijom i gostoprimstvom.

Jure Miloš nije propustio zahvaliti svojim prijateljima i suradnicima, posebno Ivanu Baraću, za njihov trud i podršku. Hvala i Ivanu Jelčiću predsjedniku Skupštine ŽZH koji je podržao ovo naše putovanje i predstavljanje. Ova manifestacija nije samo proslava tradicije, već i naša zajednička borba za očuvanje kulturnog naslijeđa, zaključio je Miloš.

grude-online.info

Post Nošnja iz Zapadne Hercegovine i Konjica osvojila nagradu za najbolju prezentaciju na Festivalu “Biserna grana” u Novom Sadu je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?