Sjećanje na junaka Domovinskog rata: Na današnji dan poginuo Andrija Matijaš Pauk, tenkist nepobjedivog duha

Sjećanje na junaka Domovinskog rata: Na današnji dan poginuo Andrija Matijaš Pauk, tenkist nepobjedivog duha

Link na izvornu vijest

Rođen 31. srpnja 1947. godine u Marini kod Trogira, Matijaš se cijeli život posvetio vojnom pozivu. Kao stručnjak za tenkove i oklopnu borbu, brzo se istaknuo svojim hrabrim djelovanjem i vojničkim znanjem. Nakon što je prešao iz Jugoslavenske narodne armije u Hrvatsku vojsku, od prvih zarobljenih srpskih tenkova ustrojio je samostalnu tenkovsku satniju koja je kasnije prerasla u oklopnu-mehaniziranu bojnu 4. gardijske brigade.

Njegova uloga u Domovinskom ratu bila je izuzetna, posebno tijekom operacija Maslenica, Zima ‘94, Skok 1 i Skok 2, Ljeto ‘95, te Oluja. Posebno se pamti njegova hrabrost kada je ranjen u Maslenici, ali se ubrzo vratio na bojište kako bi bio uz svoje vojnike. U operaciji Južni potez, drugog dana bitke kod Mrkonjić Grada, Pauk je poginuo kada je protuoklopna raketa pogodila njegov transporter.

Andrija Matijaš Pauk bio je vođa koji je ulijevao povjerenje, a njegov autoritet i odlučnost ostali su zapamćeni među suborcima. Posmrtno je promaknut u čin general-bojnika, a 4. gardijska brigada, prema njegovom ratnom nadimku, nosi naziv Pauci.

Njegova izjava izoči akcije Maslenica, “Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja”, postala je simbolom njegove borbene odlučnosti. Na bojištu uvijek prvi, Pauk je postao simbol hrabrosti i vodstva u najtežim trenucima borbe za slobodu Hrvatske.

Dnevnik.ba

 

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?