Vrata ZIBL-a i dalje zatvorena za revizore

Vrata ZIBL-a i dalje zatvorena za revizore

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Revizori Glavne službe za reviziju javnog sektora RS još nisu uspjeli da uđu u Zavod za izgradnju Banjaluka (ZIBL) kako bi pročešljali poslovne knjige ove institucije.

Podsjećamo, ZIBL nije dozvolio Glavnoj službi za reviziju javnog sektora uvid u poslovnu dokumentaciju, što se desilo prvi put od osnivanja ove službe.

Pročitaj više:  Revizori optužili ZIBL da ih sabotira i krije dokumentaciju

Skoro dva mjeseca nakon što su iz revizije obavijestili javnost da im ZIBL nije dostavio traženu dokumentaciju stanje je i dalje isto.

„Glavna služba za reviziju je o odbijanju ovog revizorskog angažmana informisala Odbor za reviziju Narodne skupštine RS radi preduzimanja mjera iz njegove nadležnosti. Nije nam poznato da li je Odbor reagovao“, kazali su za CAPITAL u Glavnoj službi za reviziju.

Dodali su da je u interesu kako Grada Banjaluka kao većinskog vlasnika, tako i drugih akcionara ZIBL-a i javnosti da se planirana finansijska revizija sprovede.

Kažu da nepridržavanje odredbi Zakona o reviziji javnog sektora RS povlači i prekršajnu odgovornost, ali da se i pored toga planirana revizija i revizijske aktivnosti u ZIBL-u  ne mogu provesti bez pristupa informacijama, dokumentaciji i odgovornim licima subjekta revizije.

„Dakle, nakon što se steknu odgovarajući uslovi, odnosno nakon što ZIBL pismenim putem prihvati revizorski angažman, moći ćemo izvršiti finansijsku reviziju ovog subjekta javnog sektora“, kazali su u Glavnoj službi za reviziju i dodali da neće odustati od sprovođenja ove revizije.

Napomenuli su i da ih ZIBL nije kontaktirao od 18. marta 2024. godine.

Podsjećamo, iz Glavne službe za reviziju ranije su saopštili da je direktor ZIBL-a odbio da im dostavi dokumentaciju smatrajući da oni ne treba da budu subjekt javne revizije, da se njihova djelatnost ne može utvrditi kao djelatnost od opšteg interesa te da na ovaj način štite prava svojih akcionara.

U međuvremenu je došlo do smjene rukovodstva, ali do promjene stava nije.

CAPITAL: M. Ljubojević

The post Vrata ZIBL-a i dalje zatvorena za revizore appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?