Bruxelles više neće tolerirati bezvizni režim BiH sa Turskom, arapskim zemljama, Rusijom i Kinom

Bruxelles više neće tolerirati bezvizni režim BiH sa Turskom, arapskim zemljama, Rusijom i Kinom

Link na izvornu vijest

U prošloj godini je oko 35.000 više evidentiranih ulazaka državljana Turske od evidentiranih izlazaka iz zemlje. Opravdano se sumnja da su neki od njih ilegalno nastavili put prema Europskoj uniji i to je ono što Bruxelles ne želi više tolerirati

Europska unija jasno je stavila do znanja koje tri obveze iz svoje reformske agende očekuje da ispuni Bosna i Hercegovina u predstojećem razdoblju, piše Večernji list BiH. Glavni direktor Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman iznio je očekivanja Bruxellesa vezana uz osporeni Plan rasta, odnosno program reformi koji je potrebno ispuniti.

Prema njegovim riječima, tri ključna problema moraju biti riješena i uključena u dokument koji bi vlasti u BiH poslale u sjedište EU-a. Riječ je o usklađivanju viznog programa BiH s Europskom unijom, rješavanju pitanja vezanih uz Ustavni sud BiH i otklanjanje entitetskog veta u Vijeću za državnu pomoć. Koopman je dalje istaknuo da Europska komisija očekuje daljnje pregovore nakon što se održe lokalni izbori u BiH.

Unutarnji odnosi

Preostalih pet zemalja, a to su Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Crna Gora, neće čekati na BiH. Njihovi dokumenti, potpuno usuglašeni, nalaze se u Bruxellesu, a “zeleno svjetlo” za dobivanje pristupa novcu dobile bi sredinom listopada. Ove države novac bi mogle dobiti do kraja ove godine. Kao što je poznato, posljednji pokušaj usvajanja Reformske agende u BiH propao je u srpnju ove godine. Tada su premijeri četiriju županija u Federaciji BiH koji dolaze iz SDA odbili dati suglasnost za dokument pravdajući to time da on u sebi navodno nije imao točke o Ustavnom sudu BiH i uklanjanju entitetskog veta u Vijeću za državnu pomoć.

No, osim opstrukcija SDA i nepostojanja političke suglasnosti između entiteta o Ustavnom sudu i vetu u Vijeću za državnu pomoć, sad se iz Bruxellesa spominje i usklađivanje viznog režima BiH s onim Europske unije. Ipak, ne može se reći kako to i ranije nije traženo od BiH, ali možda ne ovako eksplicitno. Prije nepunih godinu dana to je jasno stavio do znanja i donedavni voditelj Izaslanstva i posebni izaslanik EU u BiH Johann Sattler.

– Na popisu zemalja za bezvizni režim ne može biti više zemalja od onih koje su na popisu EU, odnosno s kojima EU ima bezvizni režim. BiH jest napravila neke pomake u tom smjeru, ali ostaje još osam zemalja, a za tih osam zemalja vizna politika BiH nije usuglašena s viznom politikom EU-a. Ohrabrivao sam ministra Konakovića da riješi taj problem brže – kazao je tada Sattler.

Ulaganja i EU

No, jasno je, a ponovio je to u nekoliko navrata i ministar sigurnosti Nenad Nešić, da će u BiH teško biti donesena politička odluka o ukidanju bezviznog režima sa zemljama poput Turske ili Rusije, pa i Kine. Jasno je i zbog čega. Bošnjaci teško mogu prihvatiti uvođenje viza Turskoj, a Srbi Rusiji, ali i Kini koja je sve važniji ekonomski čimbenik u BiH. Ne treba posebno objašnjavati zašto su Rusi sporni za EU, a kada su Kina i Turska u pitanju, to su prvenstveno migracijska pitanja. Iako većina državljana Turske u BiH dolazi turistički, evidentna je zloupotreba viznog režima koja traje godinama.

U prošloj godini je oko 35.000 više evidentiranih ulazaka državljana Turske od evidentiranih izlazaka iz zemlje. Opravdano se sumnja da su neki od njih ilegalno nastavili put prema Europskoj uniji i to je ono što Bruxelles ne želi više tolerirati. Slično je i s kineskim državljanima. Njih je prošle godine evidentirano oko 6000 više pri ulasku nego pri izlasku iz BiH legalnim putom. Azerbajdžan, Oman, Katar i Kuvajt također su na popisu zemalja s kojima BiH ima liberaliziran vizni režim, a Europska unija ne. Tu je još i Saudijska Arabija, za čije je državljane BiH ukinula vize pravdajući to ekonomskim odnosno turističkim razlozima.

Slično je i s Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Iako je ministar Konaković svojedobno tvrdio da je dužnosnicima sa Zapada objasnio zašto je BiH povukla ove poteze, čini se da u EU nema posebnog razumijevanja za specifičnosti vizne politike BiH s istočnim zemljama. Sad je to postao i jedan od uvjeta za aktiviranje stotina milijuna eura iz Plana rasta koji postaje sve veći izazov za bosanskohercegovačke vlasti.

www.abcportal.info

The post Bruxelles više neće tolerirati bezvizni režim BiH sa Turskom, arapskim zemljama, Rusijom i Kinom first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?