Izrael ubio glavnog vođu Hamasa

Izrael ubio glavnog vođu Hamasa

Link na izvornu vijest

Yahya Sinwar imenovan je generalnim vođom Hamasa u kolovozu, nakon ubojstva njegovog prethodnika Ismaila Haniyeha u Teheranu. Prethodno je bio vođa skupine unutar pojasa Gaze, a tu je poziciju preuzeo 2017., prenosi Index.hr.

Sinwar je trenutno na vrhu liste najtraženijih osoba u Izraelu. Državne sigurnosne agencije vjeruju da je on vodio planiranje i izvršenje masakra u južnom Izraelu 7. listopada 2023., u kojem je ubijeno više od 1200 ljudi, a 251 osoba oteta je i odvedena u Gazu.

Rođen je u izbjegličkom kampu Khan Younis u južnoj Gazi 1962. godine. U kasnim 1980-ima Sinwar je osnovao Hamasovu sigurnosnu službu poznatu kao Majd, koja je, između ostalog, ubijala Palestince koje je optuživala za suradnju s Izraelom.

 

Velik dio života proveo u izraelskom zatvoru

Velik dio života proveo je u izraelskom zatvoru, a nakon trećeg uhićenja 1988. godine osuđen je na četiri doživotne robije.

Sinwar je bio među 1027 palestinskih i izraelskih arapskih zarobljenika koje je Izrael oslobodio u razmjeni 2011. godine za Gilada Shalita, izraelskog vojnika kojeg je Hamas dulje od pet godina držao zatočenog u Gazi.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?