Koja gnojiva koristiti za gnojidbu vinograda i voćnjaka tijekom jeseni?

Koja gnojiva koristiti za gnojidbu vinograda i voćnjaka tijekom jeseni?

Link na izvornu vijest

Jesenska gnojidba vinograda i voćnjaka, organskim gnojivom,  jedna je od mjera održavanja i poboljšanja plodnosti i strukture tla, koja se obično provodi nakon obilnijih jesenjih kiša kada je tlo spremno za obradu.

Lijepe dane tijekom studenog i prosinca mnogi vinogradari i voćari, na području Hercegovine, iskoristit će za jesensku gnojidbu voćnjaka i vinograda organskim gnojivima. Za jesensku gnojidbu obično se koriste organska peletirana gnojiva koja osim hranjiva tlo obogaćuju s organskom masom. Za gnojidbu vinograda i voćnjaka u periodu jesen-zima najviše se koriste gnojiva Phenix i Fulet.

Obzirom da su cijene mineralnih gnojiva još uvijek visoke i da je problem njihove nabavke sve veći, mnogi se proizvođači odlučuju za gnojidbu organskim peletiranim gnojivima koja u svom sastavu imaju veći postotak kalija.

Gnojidba organskim gnojivima obavlja se tijekom jeseni

Organsko gnojivo je potrebno unositi u tlo da ne bi došlo do gubitka hranjiva (naime, organska komponenta veže hranjiva i biljka ih lakše usvaja).

Dobra osobina organskih gnojiva je ta da su hranjiva organski vezana i kao takva nedostupna biljci tijekom zime – praktično miruju u zemljištu. Naime, u hladnim tlima tijekom zime mikrobiološka je aktivnost, dakle i mineralizacija organske tvari, minimalna ili je nema. Zbog toga se hranjiva iz organskog gnoja tijekom zime minimalno isperu iz tla, nema gubitaka hranjiva niti zagađivanja podzemnih voda. Za gnojidbu treba koristiti kvalitetno organsko gnojivo koje ne sadrži primjese u vidu slame, sjena, neke prostirke i druge biljne ostatke.

Phenix i Fulet– najtraženija organska gnojiva

Jesenska gnojidba ima za cilj da se u tlo unese neophodna količina hranjiva potrebna biljkama tijekom vegetacije za nesmetan rast i razvoj. Jesenska gnojidba vinograda i voćnjaka, organskim gnojivima, ima velike prednosti u odnosu na proljetnu. Za jesensku gnojidbu vinograda i voćnjaka preporučujemo organska, peletirana gnojivo pod nazivima Phenix i Fulet.

PHENIX je organo-mineralno gnojivo koje se već dulji niz godina koristi na području Hercegovine i vinogradari koji su ga koristili puni su hvale za to gnojivo jer kako oni kažu, vinova loza je puno bolja, urod veći, a grožđe je sa većim postotkom sladora i ono što je vrlo bitno jeste da loza, odnosno mladice, bolje odrvenjavaju tijekom jeseni i zime.

Phenix je visokokvalitetno organo-mineralno gnojivo proizvedeno posebnim postupkom od stajskog gnojiva. To je u biti kombinacija organskog i mineralnog gnojiva čije NPK vrijednosti iznose 6:8:15 + MgO. Ovaj sadržaj hranjiva u potpunosti zadovoljava se potrebe voćaka i vinove loze. Osim toga Fenix sadrži i magnezij što je osobito bitno za vinovu lozu koja na hercegovačkim tlima često obolijeva od kloroze.

FULET organsko gnojivo (NPK 5-3-12) jamči biljkama uravnoteženu prehranu, integrirajući prednosti organskog gnojiva s onima kemijskog zahvaljujući 31% organskog ugljika. Zahvaljujući uravnoteženom sadržaju dušika, fosfora, kalija i mikroelemenata (bor, željezo itd.) pogodno je za gnojidbu usjeva s velikom brzinom rasta (lisnato povrće, voće ), te biljkama koja traže veće količine kalija, gdje je kvaliteta najvažniji čimbenik u proizvodnji (vinova loza, voćke itd.).

Oba ova gnojiva su u obliku peleta koje se lako razbacuju i puno je jednostavnija manipulacija sa ovim gnojivima nego stajnjakom. Pakiranje je u vrećama od 25 kg. Prednost ovih gnojiva je ta što se vrlo lako razbacuju i traktorskim rasturačima mineralnog gnojiva, ako se radi o većim površinama.
Ono što je posebno bitno naglasiti, Phenix i Fulet ne sadrži sjemenke korova, štetnike niti uzročnike biljnih bolesti jer su prošli termički postupak prilikom proizvodnje (izlaganje višim temperaturama).

Potražite u Sjemenarni i u svim bolje opskrbljenim trgovinama u BiH

Za jesensku gnojidbu vinograda i voćnjaka Phenix i Fulet se koriste u količini 75-100 kg/dulumu. Gnojiva se mogu međusobno miješati pa potrebnu količinu gnojiva za gnojidbu možete podijeliti na ova dva gnojiva.

I ono vrlo bitno, Phenix ili Fulet primijenite što ranije, čim vam to vremenske prilike dopuste, a nakon primjene obavezno ih inkorporirajte (unesite) u tlo, najbolje oranjem.

Za sve ostale informacije vezane za primjenu organskih gnojiva, potrebne doze, mogućnosti miješanja nazovite našu Agro podršku na broj 063 700 700
Ponudu opreme za maslinarstvo provjerite klikom na fotografiju…

Objava Koja gnojiva koristiti za gnojidbu vinograda i voćnjaka tijekom jeseni? pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?