Elektroprivreda BiH dužna 1,32 milijarde maraka, prijeti li kolaps energetskog sustava u Federaciji?

Elektroprivreda BiH dužna 1,32 milijarde maraka, prijeti li kolaps energetskog sustava u Federaciji?

Link na izvornu vijest

Energetski sustav u Federaciji BiH je u velikim problemima, te nije isključeno da će za nešto više od godinu dana biti pred kolapsom. Kako je rekao Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, energetski sustav Federacije BiH je u problemu i može se stabilizirati samo povećanom proizvodnjom uglja, čega moraju biti svjesni rudnici.

On je tijekom sastanka sa Upravom Rudnika mrkog uglja Kakanj i predstavnicima “Elektroprivrede BiH” istaknuo kako je ovaj rudnik godinama bio zanemarivan i da je aktuelnu Upravu dočekalo katastrofalno stanje, ali da to ne može biti opravdanje da se ne radi više.

“Upošljavanjem dodatnih radnika i nedavnim remontom širokog čela stvorili smo uvjete da Kakanj može i mora više pridonijeti stabilnosti energetskog sustava”, kazao je Lakić.

Naveo je da ima razumijevanje za sve poteškoće, ali da neće dozvoliti da bilo tko ugrozi energetski sustav FBiH.

“Nama je energija potrebna i ne želimo slušati opravdanja, želimo da nađete način, kako ne bismo morali poduzimati oštrije mjere”, rekao je Lakić, te zatražio da se maksimalno poveća učinovitost u radu Termoelektrane Kakanj i da se u roku od iduća dva mjeseca već vide rezultati.

Podsjećamo da će od 2026. godine BiH biti u obvezi da plaća pristojbu na emisiju ugljen-dioksida (C02), pa je ostalo nejasno kako je onda jedino rješenje povećanje proizvodnja uglja.

Također, kako su “Nezavisne novine” nedavno pisale, akumulirani dug šest rudnika koji posluju u koncernu “Elektroprivrede BiH”, zaključno sa krajem prošle godine, iznosio je 1,32 milijarde KM.

Ovo se navodi u izvještajima Ureda za reviziju institucija FBiH, a svi rudnici su dobili negativno mišljenje revizora.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku iz Sarajeva, rekao je za “Nezavisne” da mu je teško shvatiti da je ministar Lakić izjavio nakon 18 mjeseci na tom mjestu da je energetski sustav u problemu.

“On je u problemu od onog trenutka od kada se prekinulo sa projektom Bloka 7. Sada trpimo posljedice toga, a što je najgore, trpjet ćemo još veće posljedice. Malo se radilo i ulagalo u obnovljive izvore energije. Teško je sada kad se nema novca, kad je sve veći uvoz električne energije, a sve manji izvoz. Koja su rješenja? Sve ono najbolje što ima u BiH treba okupiti što se tiče energetike, i tu mislim i na ekonomiste, pravnike, strojare, elektrotehničare, i na najbrži način pokušati sustići prvo zemlje u okruženju. Prvo što se mora raditi su CO2 pristojbe, i ulaganje u obnovljive izvore energije. Treba vidjeti što Vlada FBiH može uraditi po pitanju jamstva povrata kredita u ulaganja u obnovljive izvore energije. ‘Elektroprivreda BiH’ ovim načinom poslovanja i sa ovolikim gubicima teško je kreditno sposobna da se zadužuje za milijarde i milijarde KM koje su potrebne za ta ulaganja”, naglasio je Bečarević.

Na pitanje što će se dogoditi ukoliko ne dođe ni do kakvog rješenja do 2026. godine, Bečarević odgovara da će doći do kolapsa energetskog sustava.

“Znate li kolika će onda cijena električne energije biti? Ljudi toga nisu svjesni. Problem je najveći što se izgubilo vrijeme i sa time se sada susrećemo, ali njima je trebalo 18 mjeseci da shvate da su u problemu. Pa pogledajte zemlje u okruženju, pogledajte koliko ulažu Srbija i Hrvatska u obnovljive izvore energije. Pa ne bacaju oni taj novac onako, već iz potrebe, jer znaju što dolazi 2026. godine. Mi ulazimo u jedan ozbiljan, ozbiljan problem, ali gubimo bitku sa vremenom jer ga nemamo”, istaknuo je Bečarević.

Post Elektroprivreda BiH dužna 1,32 milijarde maraka, prijeti li kolaps energetskog sustava u Federaciji? je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?