Pad izvoza iz BiH samo jedna od posljedica problema u eurozoni

Pad izvoza iz BiH samo jedna od posljedica problema u eurozoni

Link na izvornu vijest

Informacije da je povjerenje investitora u eurozonu palo na najnižu razinu od početka ove godine, i to treći mjesec uzastopno, razlog je da se pali alarm i u BiH. Ovisnost naše trgovine i ekonomije općenito o Europskoj uniji rezultira time da se svaki problem u eurozoni i cijelom EU prenosi ili izravno reflektira i na BiH. Stoga i podaci o višemjesečnom padu povjerenja investitora u eurozonu nisu nevažni. Sentix, koji se bavi istraživanjem tržišta sa sjedištem u Frankfurtu, objavio je proteklog tjedna podatke indeksa općeg povjerenja investitora u eurozonu za rujan. Kako se navodi u rezultatima, indeks povjerenja investitora, koji je u kolovozu iznosio minus 13,9 bodova, pao je na minus 15,4.

Osjetan pad
– Indeks očekivanja kojim se mjere očekivanja investitora za idućih šest mjeseci porastao je s minus 8,8 na minus 8 bodova, dok je indeks trenutačne situacije pao s minus 19 na minus 22,5 bodova, naveli su iz Sentixa u obrazloženju svojih zaključaka. A oni su takvi da je eurozona i dalje na rubu recesije i da politička i ekonomska situacija u Njemačkoj predstavlja težak teret za cijeli prostor kojem je euro službena valuta. U tom kontekstu iz Sentixa kažu da je jedina nada za investitore mogućnost podrške monetarnoj politici. Treba reći da su u anketi na kojoj se zasniva procjena sudjelovala čak 1142 investitora. Ekonomist Bojan Lučić za Nezavisne je izjavio da je povjerenje investitora u eurozoni poljuljano još od pandemije koronavirusa. – Tom nepovjerenju dodatno je kumovala i činjenica da se rat u Ukrajini ne stišava, a da sukobi u Crvenom moru i dalje stvaraju ozbiljne probleme. Europa se bori s nekoliko čimbenika i kao cilj za 2024. godinu postavila je kontroliranje inflacije. Za sada akcije koje su poduzete ne daju dobre rezultate i najveća europska ekonomija Njemačka nailazi na velike probleme koje nastoji riješiti u hodu. Bosna i Hercegovina ovisi o izvozu, gdje je značajan dio izvoznih aktivnosti usmjeren na europska tržišta. Europska unija ključni je trgovinski partner, a na ekonomske aktivnosti utječu događaji u širem kontekstu Europe – objašnjava Lučić dodajući da je BiH kao mala, otvorena ekonomija posebno osjetljiva na vanjske čimbenike, uključujući fluktuacije u potražnji, trgovinsku politiku i ekonomske uvjete u eurozoni.

– Upotreba eura u svakodnevnim transakcijama i ovisnost o europskim tržištima naglašava složenu ekonomsku međuovisnost između Bosne i Hercegovine i eurozone i samim tim vodi k činjenici da će problemi eurozone biti i naši problemi – naglasio je Lučić. Potvrda tomu mogli bi biti i podaci o smanjenju izvoza roba iz BiH, a tu je upravo dominantno tržište Europske unije. U prvih osam mjeseci ove godine izvoz iz Bosne i Hercegovine iznosio je 10 milijardi i 524 milijuna KM, što je za 6,3 posto manje nego u istom razdoblju 2023. godine. Istodobno, uvoz je iznosio 18 milijardi i 948 milijuna KM, što je za 3,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Europska unija i susjedi
Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 55,5 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 8 milijardi i 424 milijuna maraka. Izvoz u zemlje EU-a iznosio je 7 milijardi i 764 milijuna KM, što je pad za 6 posto, dok je uvoz iznosio 11 milijardi i 280 milijuna KM (+5,9 posto). Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 68,8 posto. S nestrpljenjem se iščekuju podaci do kraja godine, ali mali su izgledi da će trendovi biti bolji. Iz perspektive male bosanskohercegovačke ekonomije više je nego jasno da samo zdrava i jaka ekonomija EU-a i njegovih glavnih članica jamči i kakvo-takvo pozitivno stanje kod nas.

Osim EU-a, naši iole bitni vanjskotrgovinski partneri su u susjedstvu, odnosno prostoru bescarinske trgovine CEFTA-e. Izvoz u zemlje CEFTA-e u prvih osam mjeseci iznosio je milijardu i 737 milijuna KM, što je smanjenje za 17,3 posto, dok je uvoz iznosio 2 milijarde i 211 milijuna maraka (+2,7 posto). Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 78,6 posto.

www.abcportal.info

The post Pad izvoza iz BiH samo jedna od posljedica problema u eurozoni first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?