NAKON TRAGEDIJE U JABLANICI:  Vlada HNŽ naredila hitni inspekcijski nadzor nad svim kamenolomima i iskopima

NAKON TRAGEDIJE U JABLANICI: Vlada HNŽ naredila hitni inspekcijski nadzor nad svim kamenolomima i iskopima

Link na izvornu vijest

Do kraja narednog mjeseca očekuju se rezultati šta su utvrdili inspektori na terenu

Konačno se počelo rasplitati pitanje o kojem svi govore nakon stravičnih poplava u dijelu Hercegovine, posebno Jablanici i Konjicu – je li ilegalni kamenolom uzrok tragedije.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je usvojila Izvještaj o radu Inspektorata Ministarstva privrede kojim je zaključeno da se uradi hitan inspekcijski nadzor nad svim zakonitim, ali i nezakonitim kamenolomima i drugim iskopima za koja inspektori imaju saznanja s terena.

Survala se velika količina kamena

Izvještaj o provedenom nadzoru, te zaključcima i poduzetnim mjerama Inspektorat mora podnijeti kantonalnoj Vladi do kraja narednog mjeseca.

Tragedija u Donjoj Jablanici upravo je i na žalost u prvi plan izbacila ilegalni kamenolom iznad ovog naselja koje je u poplavama gotovo zbrisano sa Zemlje. Preliminarni rezultati i nezvanični izvori tvrde da se upravo s ovog kamenoloma survala velika količina kamena koja je zatrpala Donju Jablanicu.

Ranije je Vlada HNK potvrdila kako ovaj kamenolom nikada nije dobio koncesiju za eksploatiranje kamena. Kantonalni inspektori su više puta od 2009. do 2021. godine vršili nadzor nad ovim kamenolomom, te izdali niz naloga za provođenje mjera.

Golim okom bilo je vidljivo da se kamenolom nalazi tek nešto više od 500 metara od naselja, u kojem je usljed jake kiše i obrušavanja nestalo više od 15 života.

Dan dva nakon tragedije i federalni premijer Nermin Nikšić kazao je kako taj kamenolom nije imao dozvolu za rad, te da u evidenciji nadležnog ministarstva nema podataka da je bio aktivan posljednjih godina.

Nikšić je izjavio da, iako postoje različite informacije o tome je li bilo eksploatacije u kamenolomu, činjenice ukazuju da su žrtve u Donjoj Jablanici posljedica urušavanja brda i kamenja.

Šta su utvrdili forenzičari?

Podsjećamo da su forenzičari iz Trebinja i Foče dr. Dražen Damjanjuk i dr. Boris Pejić koji su identificirali i obducirali dvadeset osoba stradalih u jablaničkim poplavama ustvrdili da ni jedna žrtva nije stradala od klasičnog utapanja.

Kamen progutao selo (Foto: A. Durgut, PIXSELL)

Žrtve su, tvrdili su forenzičari stradale od zapušenja grkljana i dušnika zemljom i muljem, ili su stradali od mehaničkih ozljeda, zadobivajući teške prijelome od stijena i drugog materijala koji je padao po njima.

Tužiteljstvo HNK je naknadno formiralo je predmet i imenovalo tim tužitelja zaduženih za rad na ovom slučaju.

Uloga ljuskog faktora

Pod nadzorom Tužiteljstva, pripadnici MUP-a HNK provode radnje provjere informacija kako bi utvrdili sve okolnosti tragedije, s posebnim naglaskom na eventualnu odgovornost i ulogu ljudskog faktora, osobito u kontekstu poslovanja i aktivnosti kamenoloma koji se nalazi na pogođenom području.

U poplavama koje su 4. oktobra zahvatile dijelove Bosne i Hercegovine život je izgubilo 26 ljudi. Donja Jablanica pretrpjela je najveće posljedice – čak 19 mrtvih i nesagledivu materijalnu štetu.

The post NAKON TRAGEDIJE U JABLANICI: Vlada HNŽ naredila hitni inspekcijski nadzor nad svim kamenolomima i iskopima appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?