Šipak – simbol Hercegovine i kralj jeseni

Šipak – simbol Hercegovine i kralj jeseni

Link na izvornu vijest

Šipak – simbol Hercegovine i kralj jeseni

Šipak je jedan od prepoznatljivih simbola Hercegovine, posebno tijekom jesenskih mjeseci kada plodovi dostižu svoju punu zrelost.

Njegovo porijeklo vuče se iz drevne Perzije, a naziv “jabuka prepuna koštica” dolazi iz latinskog jezika. Ovaj plod, poznat i kao mogranj, nar ili granat, smatra se jednim od najljekovitijih voća na svijetu, piše jabuka.tv.

Unutar sočnog ploda nalaze se brojna zrna bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, što ga čini pravim prirodnim čudom. U Hercegovini se najčešće mogu pronaći sorte poput Glavaša, Konjskog zuba i Barskog sladuna, a lokalno stanovništvo razlikuje “ljutun” i “sladun”.

Brojne su zdravstvene prednosti šipka

Šipak donosi brojne zdravstvene prednosti koje ga čine pravim eliksirom zdravlja. Povećana konzumacija ovog voća može poboljšati cirkulaciju, snižavati krvni pritisak te smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Također, poznato je da šipak jača imunitet i može olakšati simptome poput promjena raspoloženja, anksioznosti i nesanice.

Sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, čime se smanjuje rizik od kroničnih bolesti. Zanimljivo je da šipak ima snažniju antioksidativnu moć čak i od crnog vina i zelenog čaja, što ga čini izvrsnim saveznikom u očuvanju zdravlja.

Osim toga, redovna konzumacija šipka može pomoći u poboljšanju probave zahvaljujući visokim vlaknima, što ga čini korisnim dodatkom svakodnevnoj prehrani.

Kulinarska upotreba šipka

Tradicionalno, u Hercegovini se od šipka pravi sok, ali mogućnosti njegove upotrebe su mnogo šire. Nekada su se plodovi ručno mrvili, dok se u modernim vremenima koristi preša za cijeđenje soka.

Od šipka se mogu pripremati čajevi, sirupi, džemovi, a može se koristiti i kao dodatak raznim jelima, poput salata ili mesnih umaka, gdje dodaje jedinstvenu slatko-kiselkastu notu.

Stoga, ne propustite sezonu ovog čudotvornog voća i uživajte u plodovima koje nam nudi Hercegovina, te iskoristite sve njegove blagodati u svojoj prehrani.

Objava Šipak – simbol Hercegovine i kralj jeseni pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?