U Europe House dodijeljene nagrade za najbolje istraživačke priče u BiH

U Europe House dodijeljene nagrade za najbolje istraživačke priče u BiH

Link na izvornu vijest

SARAJEVO – Novinari Arduana Pribinja, Nino Bilajac, Selma Učanbarlić, Dejan Rakita, Azra Omerović, Zinaida Đelilović i Azhar Kalamujić, laureati su nagrada za najbolje istraživačke za 2024. godinu u BiH.

Nagrade EU za istraživačko novinarstvo 2024 dodijeljene su u Sarajevu na ceremoniji koju je organizovala Thomson Media a čiji je domaćin bila Europe House.

Ova prestižna nagrada, koju podržava Evropska unija, slavi izuzetna dostignuća istraživačkih novinara u Bosni i Hercegovini, a ove godine birali su između 53 priče i odabrali one koje definitivno potvrđuju vrhunski kvalitetno novinarstvo.

Pobjednike bira nezavisni stručni žiri, a nagrade su uručene za najbolje istraživačke priče objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini na zapadnom Balkanu i Turskoj.

Novinarka Arduana Pribinja osvojila je prvo mjesto za priču pod nazivom “Optužbe pacijentica za seksualno uznemiravanje u bolnici u Zenici” u kojoj je otkrila šokantne ispovijesti žena koje pokušavaju zatrudnjeti putem medicinski potpomognute oplodnje i koje su bile izložene seksualnom zlostavljanju od strane doktora.

Žiri je napomenuo da i priča novinara Nina Bilajaca i Selme Učanbarlić “Unutar milionske prevare eMagnetixa i kako je “posao iz snova” postao noćna mora”, predstavlja “rijetko dobro, temeljno istraženu priču sa mnogim domaćim i međunarodnim izvorima, sa širim kontekstom koji uključuje sve elemente istraživačkog novinarstva i inovativan pristup.

Žiri u sastavu Nidžara Ahmetašević, Ozren Kebo i Dragana Dardić nagradio je novinara portla Gerila Dejana Rakitu drugom nagradom za priču “Trgovska Gora: Zašto i kako je izabrana, šta se tamo tačno gradi i kakve opasnosti nam donosi”. U komentaru ove teme, žiri je naveo da priča oslikava ozbiljan istraživački rad autora i može poslužiti kao primjer svim novinarima koji se bave pitanjima zaštite životne sredine.

Na trećem mjestu su Azra Omerović i Zinaida Đelilović sa temom “Internacionalni univerzitet u Goraždu: Dobila diplomu doktora stomatologije iako fakultet nije imao upisanih studenata”.

“Priča koja je imala interne i međunarodne posljedice, hapšenja i zasluženu propast projekta prodaje lažnih diploma preko univerziteta. Novinarke su sve detaljno istražile i dokumentovale, tekst je imao veliki odjek u javnosti o apsurdu akademske zajednice i života u BiH”, kazala je Dardić.

Članica žirija je predstavila i drugu istraživačku priču Azhara Kalamujića “Nazovi Bega radi parkinga” koja dijeli treće mjesto te navela kako je priča dobro obrazložena i potkrijepljena te da govori o kriminalnim radnjama i zloupotrebama javnih parkirališta u Sarajevu koje je autor detaljno istražio i vrlo jasno prikazao.

Sanja Lazić, predstavnica Thomson Media, rekla je da su primili 53 prijave koje pokrivaju širok spektar tema, uključujući političku korupciju, kršenja ljudskih prava, prava žena, pitanja životne sredine i još mnogo toga

“Kvalitet priča koje smo primili ove godine pokazuje vitalnu ulogu koju istraživačko novinarstvo nastavlja da igra u našim društvima”, rekla je Lazić.

Dodjeli nagrada prisustvovao je i Ambasador EU u BiH Luigi Soreca koji je istakao opredijeljenost EU za podršku nezavisnom novinarstvu i slobodi medija u regionu.

“Profesionalno novinarstvo, oslobođeno straha i zastrašivanja, jedan je od kamena temeljaca svake demokratije. Građani imaju pravo da znaju da li se javni novac zloupotrebljava ili da li se kompanije, institucije ili pojedinci bave štetnim aktivnostima. Želio bih odati priznanje hrabrosti i posvećenosti istraživačkih novinara širom BiH, posebno zato što su novinari prečesto meta prijetnji ili napada. Jačanje slobode izražavanja i medija jedan je od ključnih prioriteta kojima se BiH mora pozabaviti kako bi ostvarila napredak na putu ka EU i nastavit ćemo insistirati da mora postojati institucionalna zaštita novinara i brza reakcija na svaki napad na novinara”, rekao je Ambasador Soreca.

Nagradu EU za istraživačko novinarstvo organizuje Thomson Media, medijska organizacija posvećena razvoju medija i promovisanju slobode štampe širom svijeta.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi ga konzorcijum koji čine Balkanska istraživačka mreža – BIRN Hub, Centralnoevropski univerzitet (CEU) – Mađarska, Udruženje novinara (AJ) – Turska, Thomson Media (TM) – Njemačka, Univerzitet Goce Delčev Štip (UGD) – Sjeverna Makedonija, Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika (SSNM) – Sjeverna Makedonija, Asocijacija medija Jugoistočne Evrope (MASE) – Crna Gora i Balkanska istraživačka mreža Kosova (BIRN Kosovo*)

Pobjednici takmičenja u BiH imaće priliku da se takmiče za regionalno priznanje, nagrađujući najbolje istraživačke priče sa regionalnim uticajem, koje ocjenjuje poseban žiri. Pobjednici regionalnog takmičenja biće proglašeni posljednje sedmice oktobra u Ankari u Turskoj.

CAPITAL

The post U Europe House dodijeljene nagrade za najbolje istraživačke priče u BiH appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?