Dodik o kampovima u BiH: ‘Jedini militantni kampovi koji su postojali bili su na muslimanskoj strani’

Dodik o kampovima u BiH: ‘Jedini militantni kampovi koji su postojali bili su na muslimanskoj strani’

Link na izvornu vijest

”Točno je, imali smo ljude koji su dolazili u ime i na račun Ruske Federacije i obučavali su pripadnike moldavskih timova. Nemam točne dokaze ili primjere da su to bile neke vrste vojnih obuka, ali neke vrste obuka koje se tiču čak i organizacije nekih prosvjeda ili izlazaka na ulicu sigurno jesu. I za to postoje dokazi koje sam osobno vidio da su takve grupe operirale po BiH”, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Pomoć EU

Rekao je kako su u BiH postojali ljudi koji su obučavali moldavske timove te da to pokazuje negativan ruski utjecaj u srcu Europe, a protiv čega se BiH ne može sama boriti.

”Ona mora imati podršku svojih europskih partnera i neka nas EU podrži barem upola onoliko koliko Rusija podržava svoje proksije na zapadu Europe i mislim da ćemo tada lako izaći na kraj s onima koji destabiliziraju i BiH i regiju, a samim time i Europu”, zaključio je Konaković. Reagirao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da je priča o kampovima za obuku obična laž, kojoj se pridružilo i Veleposlanstvo SAD-a u BiH, istakavši da će u subotu organizirati sastanak svih dužnosnika i nadležnih službi da bi to i dokazao, te je naveo da će obavijestiti i Rusiju o lažima koje se plasiraju protiv Republike Srpske. ”Demantiram da postoje kampovi. To nikada nije bila naša aktivnost. Sve ono što su nam do sada govorili bila je laž”, rekao je Dodik novinarima Srne i RTRS u Kazanju, komentirajući ocjenu Veleposlanstva SAD u BiH da su zabrinjavajući izvještaji iz Moldavije o postojanju kampova u Srpskoj u kojima Rusi obučavaju mlade za izazivanje nereda.

Sastanak velikog formata

Dodik kaže da je sazvao u subotu sastanak velikog formata u Istočnom Sarajevu, na kojem će se razmatrati ova situacija. ”Pozvao sam sve predstavnike Oružanih snaga, Ministarstva obrane s razine BiH, Ministarstva sigurnosti, predstavnike policije, predsjednika Vlade, člana Predsjedništva, zastupnike, izaslanike, predstavnike Civilne zaštite i druge”, rekao je Dodik. Kaže kako ”laž o kampovima ima za cilj da održi negativnu priču o Republici Srpskoj i pruži priliku muslimanima da i dalje klevetaju i lažu, kao što to radi ministar inostranih poslova Elmedin Konaković”. ”On je izjavio kako sam ja došao ovdje (u Rusiju, op.a.) da s Vladimirom Putinom pravim plan za rušenje BiH. Rusija stoji samo iza Daytonskog sporazuma. Veoma smo dobro razumjeli šta znači stajati iza Daytonskog mirovnog sporazuma. Ruski stav je da stoji iza teritorijalnog integriteta BiH. Mi to dobro razumijemo”, rekao je Dodik koji trenutno u Rusiji predvodi izaslanstvo Republike Srpske na Summitu BRICS-a. Dodik smatra da Konaković to radi samo da bi pobjegao od priče o njegovoj vezi s narko-kartelima, i da sada u Sarajevu izmišljaju i ovakve laži.

Kampovi u Federaciji

Ukazuje i ”na činjenicu da je mnogo militantnih zastupnika u Europskom parlamentu koji laž prihvaćaju kao istinu, i da će i ovu pokušati da iskoriste protiv Srba”, navodeći da se sve radi po isprobanom principu i da je izvještaj naručen iz Moldavije. ”Prosto je nevjerojatno da to ima služba iz Moldavije a da to nema Obavještajna služba BiH, službe Njemačke, Srbije, Francuske, Britanije, nema ni CIA, samo ima Moldavija. Murphy (Michael, američki veleposlanik u BiH, op.ur) je jedino bio zabrinut kada je smišljao ovu laž. Sada se osjeća bolje jer je smislio još jednu podvalu Srbima. To ne može da prođe”, rekao je Dodik. Kaže da ovo nije prvi put da se laže o kampovima u Republici Srpskoj, i dodaje da je to već radio bivši ministar bezbjednosti Dragan Mektić. ”Neka nam pokažu gdje se nalazi taj kamp mi ćemo ga sravniti sa zemljom. Samo neka nam pokažu gdje je. Nećemo oklijevati. Ne mogu ništa ni pokazati kada lažu”, zaključio je Dodik. Dodik ističe da su u BiH postojali kampovi, ali isključivo u Federaciji, i da su se u njima obučavali militanti. ”Jedini militantni kampovi koji su postojali bili su na muslimanskoj strani”, rekao je Dodik.

www.abcportal.info

 

The post Dodik o kampovima u BiH: ‘Jedini militantni kampovi koji su postojali bili su na muslimanskoj strani’ first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?