PRLJAVA TAJNA FORMULE 1: Trka na talasu seksualnog uznemiravanja

PRLJAVA TAJNA FORMULE 1: Trka na talasu seksualnog uznemiravanja

Link na izvornu vijest

Od početka godine u Red Bull-u baš i ne cvjetaju ruže, a razlog se može naći u aferi u čijem je centru direktor ekipe Christian Horner

Piše: Z.L.

U nedjelju 27. oktobra je Grand prix Meksika,  gdje će se takmičiti najbolje ekipe Formule 1.

Bit će to prilika da se uvjerimo hoće li se ovogodišnji veliki skandal sa zataškavanjem seksualnog uznemiravanja koje je nad zaposlenicama vršio jedan od bosova odraziti na ovo takmičenje. Naime, za razliku od predhodnih medijski eksponiranih slučajeva (producent Epstein i sad reper P Diddy) o skandalima koje je uzrokovao Christian Horner, šef Red Bull F1 tima, javnost dugo nije znala  sve do sredine ove godine.

I Bog vozi Mercedes

Ovo je tehnološki najrazvijeniji sport u kojem se 20 vozača ispred 10 timova takmiči na stazama cijelog svijeta, a na utrkama razvijaju brzine od preko 350 km/h u bolidima koji su teški oko 800kg.

Mnoge inovacije koje su testirane i razvijene prvo kroz F1, danas imamo mogućnost koristiti u našim automobilima. Tiptronic mjenjač za prenos brzina putem papučice, na volanu, hibridini motori, motori male zapremine koji razvijaju veliku snagu, sistem obnavljanja kinetičke energije…sve se prvo pojavilo u bolidima formule 1, a danas su neki od ovih sistema sastavni dio standardne opreme putničkih automobila.

Od 1950. godine, jedan od simbola F1 je i Ferrari, najuspješniji konstruktor u historiji i jedina ekipa koja se takmičila u svakoj sezoni do danas. Čuveni Enzo Ferrari rekao je da ako date djetetu da nacrta auto, ono će ga obojiti u crvenu boju. Međutim, u nešto skorijoj historiji, od odlaska velikog Schumachera, neki drugi timovi preuzeli su dominaciju u ovom sportu. Tu su prvenstveno Mercedes i Red Bull Racing. O Mercedesu ne treba previše trošiti riječi, globalno poznati brend i kako je to u pjesmi opjevano – i Bog vozi Mercedes.

100. pobjeda Red Bull Racing tima u F1

S druge strane, Red Bull racing je ekipa koja se pojavila tek 2005. godine kada su debitovali na Velikoj nagradi Australije, već tada oba njihova vozača bili su među osvajačima bodova.

Uspod i pad Red Bull-a

Red Bull svjetski poznat brend energetskog pića, svoju je slavu stekao i kroz F1 i to u samo 19 godina. Sedam titula vozača, 6 konstruktorskih titula i 120 pobjeda svrstava ih u sami vrh. Zašto? Iako nisu fabrički tim, dakle ne proizvode (još) svoju pogonsku jedinicu, Red Bull je to uspio nadomjestiti angažovanjem najvećih stručnjaka kao što su Helmut Marko, bivši austrijski vozač i blizak prijatelj vlasnika Red Bull-a Dietricha Mateschitza koji je preminuo ove godine, zatim Rob Marshall koji je bio na čelu tehničkog tima od 2006. do 2024. godine i Adrian Newey, vjerovatno i najgenijalniji um u historiji formule 1. Britanski inžinjer koji je zahvaljujući svom besprijekornom znanju u polju aerodinamike razvio bolide koji su osvojili 12 konstruktorskih i 13 vozačkih titula.

100. pobjeda Red Bull Racing tima u F1

Međutim, od početka ove godine u Red Bull-u baš i ne cvjetaju ruže, a razlog tome možemo pronaći u aferi u čijem se centru našao direktor ekipe Christian Horner. Iako ga je jednom prilikom Martin Brundle, bivši vozač formule 1 i sadašnji komentator, bocnuo kako nije bio dovoljno brz da se takmiči u F1 prvenstvu, Horner je nesumnjivo kao šef ekipe od 2005. godine donosio sjajne odluke i povlačio prave poteze sve do zadnjeg koji je možda i trajno uništio momčad.

Seksualno sugestivne poruke

O čemu se radi? Početkom 2024. godine, tačnije u februaru, kada su na rasporedu i testiranja za novu sezonu, pojavile su se optužbe na Hornerov račun.

Ugledni časopis Vogue je pisao:

Christian Horner, šef Red Bull F1 tima, optužen je za nedolično ponašanje od strane zaposlenika tima, a proteklih sedmica su procurile i brojne seksualno sugestivne poruke.

Horner: Odbacio optužbe

Hornera, koji je oženjen sa Ginger Spice (Geri Halliwell), optužila je asistentica za nedolično ponašanje. Ekipa Red Bulla prvobitno je to pokušala prikriti na način da su na društvenim mrežama objavili saopštenje, ali bez detalja istrage.

Firma Red Bull GmbH objavila je krajem februara da je Horner oslobođen od svih optužbi na osnovu nalaza privatne i nezavisne istrage, na šta se tužiteljica odmah žalila, ali bez uspjeha. No, iako je firma stavila tačku na prijavu, tu priči nije kraj.

Samo 24 sata nakon njihove odluke google drive folder je poslan na više od 150 adresa uključujući šefove drugih ekipa iz F1, novinarie i menadžment FIA-e (krovne svjetske organizacije za auto-moto sport koji prate Formulu 1. Google disk sadrži više slika WhatsApp poruka navodno između Hornera i zaposlenice Red Bulla, kao i fotografije koje je navodno snimio sam Horner.

Horner je izjavio da ne želi komentarisati spekulacije, ali poriče sve optužbe.

Red Bull: Stavili tačku na priču

Za prijavu uznemiravanja zaradila suspenziju

Toto Wolff i Zak Brown, šefovi ekipa Mercedes i McLaren inzistirali su na transparentnosti.

Vozači ekipe Red Bull-a Max Verstappen i Sergio Perez bili su politički korektni u izjavama i naveli kako su oni fokusirani na predstojeću sezonu, performanse bolida i svoju formu.

Jos Verstappen, otac trostrukog šampiona Maxa Verstappena i bivši vozač formule, nazvao je stvari pravim imenom. On smatra da Horner treba dobiti otkaz.

Tim je u opasnosti da se raspadne. Ne može se ovako nastaviti. Eksplodirat će. On se ponaša kao žrtva, iako je on taj koji uzrokuje probleme – Verstappen.

Iz FIA-e ipak su se odlučili na onu dobro poznatu opciju “sve smo rekli a ništa rekli nismo”.

U FIA-i, upite i žalbe prima i obrađuje Službenik za usklađenost, te Etički komitet kada je to prikladno. Oba tijela djeluju autonomno, jamčeći strogu povjerljivost tijekom cijelog procesa. …Kao posljedica toga, općenito nismo u mogućnosti potvrditi primitak bilo koje konkretne žalbe i malo je vjerojatno da ćemo moći dati dodatne komentare o žalbama koje možemo primiti od bilo koje strane – naveli su iz FIA-e.

Koliko je Jos Verstappen bio u pravu vidimo u tekućoj sezoni. Red Bull je izgubio prvo mjesto u poretku konstruktora, prednost Maxa Verstappena u vozačkom poretku se topi i postoje izgledne šanse da ga Lando Norris stigne pa čak i prestigne u narednih 6 utrka.

A u međuvremenu asistentica je suspendirana.

Tihi otpor i odlasci

Tim su napustili pomenuti Rob Marshall koji je u maju mjesecu najavio odlazak u McLaren, kao I direktor tima za strategiju Will Courtenay, ali ono što je vjerovatno najviše pogodilo Red Bull Racing je odlazak Adriana Neweya koji će od naredne sezone biti u timu Aston Martina iz kojeg najavljuju da im je naredna “meta” ni manje ni više nego Max Verstappen. Jos Verstappen je izjavio kako su sve ovo posljedice na koje je upozoravao početkom godine.

Poredak konstruktora u tekućoj sezoni
Poredak vozača u tekućoj sezoni

Odlazak je najavio i glavni dizajner Red Bull tima Adrian Newey.

Jedina osoba koja se vratila jeste Hornerova asistentica Nicole Carling i to na poziciju “privremene izvršne asistentice.”

Za to vrijeme, uposlenica koja je optužila Hornera i dalje je suspendovana.

Fiona Hewitson (lijevo), bivša je asistentica Christiana Hornera (desno) kojeg je optužila za nedolično ponašanje

Razlog – navodno iznošenje lažnih dokaza. Njeni prijatelj je izjavio da se ona zbog toga osjeća “veoma uznemireno, ljuto, uplašeno, zastrašeno i usamljeno” te da se “muči da razumije” zaključke istrage.

Niko ne vjeruje da je ovo ipak kraj priče. Sve dok Horner ostvaruje dobre rezultate, vozit će se dalje bez prepreka. Sve dok istina ne nađe svoju pistu!

The post PRLJAVA TAJNA FORMULE 1: Trka na talasu seksualnog uznemiravanja appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?