Sedam zemalja se protivi članstvu Ukrajine u NATO savezu

Sedam zemalja se protivi članstvu Ukrajine u NATO savezu

Link na izvornu vijest

Osim Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ulasku Ukrajine u NATO protive se Mađarska, Slovačka, Belgija, Slovenija i Španjolska.

Kako piše Politico, plan pobjede ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog suočava se s izazovima te neke od ključnih članica Alijanse nisu zainteresirane za upućivanje poziva Ukrajini za pridruživanje NATO savezu.

Njemačka i SAD su među glavnim silama koje se odupiru pozivu Zelenskog za pridruživanje NATO-u.

Politico je napomenuo da su ključne članice Alijanse zabrinute zbog uvlačenja u rat s Rusijom.

U intervjuu za Politico, američka ambasadorica pri NATO-u Julianne Smith, koja napušta svoju funkciju, istakla je američki stav.

“Savez do danas nije stigao do točke u kojoj je spreman ponuditi članstvo ili poziv Ukrajini”, navodi Smith.

Međutim, Njemačka i SAD nisu jedine koje blokiraju članstvo Ukrajine u NATO-u. Mađarska i Slovačka takođe pružaju otpor, ali dolaze sa drugačijeg polazišta.

Njihovi sadašnji populistički lideri zauzimaju proruski stav.

Mađarski premijer Viktor Orban blokirao je fondove EU za obezbjeđivanje oružja Ukrajini i povukao se iz NATO-ovog programa smrtonosne pomoći Kijevu.

Slovački premijer Robert Fico upozorio je ranije ovog mjeseca da bi pristupanje Ukrajine NATO-u bila dobra osnova za treći svjetski rat te je obećao da nikada neće pristati na to.

Postoje i druge zemlje koje nisu željne brzog postupanja po zahtjevu Kijeva i zadovoljne su da ostanu u pozadini.

“Zemlje poput Belgije, Slovenije ili Španjolske kriju se iza SAD-a i Njemačke,” rekao je jedan službenik NATO-a.

Međutim, službenici koji su govorili za Politico naglasili su da ni SAD-a ni Njemačka ne isključuju moguće buduće članstvo Ukrajine u NATO-u.

Objava Sedam zemalja se protivi članstvu Ukrajine u NATO savezu pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?