Slijedi li nam novo poskupljenje pekarskih proizvoda?

Slijedi li nam novo poskupljenje pekarskih proizvoda?

Link na izvornu vijest

Ako je suditi prema najavama mlinara, već za sedam dana brašno ćemo plaćati 10 posto skuplje. Kao razlog se navodi povećanje cijene pšenice na burzama. Da li će to značiti i novo poskupljenje kruha?

Studeni donosi novo poskupljenje brašna. I dok mlinari kažu da je razlog za novi rast cijena povećanje cijene pšenice na burzama, pekari kažu da građani za sada ne moraju brinuti, javlja BHRT.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara regije Banja Luka, kaže: ”Mi nikad nismo trčali da podignemo cijene pekarskih proizvoda, i sad ćemo sagledati situaciju, zavisi koliko će poskupjeti brašno, ukoliko bude 10 posto nećemo mijenjati cijene pekarskih proizvoda”.

Najskuplji kruh  plaćaju građani Banja Luke i Sarajeva, dok gradovi, poput Bijeljine, imaju nešto niže cijene kruha.

Ako bismo gledali put kruha od njive do trpeze, onda bi to izgledalo ovako: Od kilograma pšenice čija je otkupna cijena ove godine bila od 30 do 35 feninga može se dobiti oko 800 grama brašna. Kilogram brašna košta od 0,80 do marku, zavisno od proizvođača i dobavljača. Od jednog kilograma brašna može se napraviti dva do dva i pol kruha zavisi od vrste koja se pravi, a kilogram, odnosno jedna standardna štruca kruha košta od 1,70 oa naviše.

Ogorčeni poljoprivrednici kažu da su, zbog mizerne cijene pšenice, za 20 posto smanjili površine pod pšenicom.

Boško Radić, poljoprivrednik, navodi: ”Realno cijena kruha je najveći problem, mislim da u ovoj situaciji najviše zarađuju pekari, mogu pričati štangod hoće, oni tu prave najveći problem jer uzimaju uvozno brašno”.

U udruženjima potrošača nisu optimisti kada je riječ o zadržavanju cijena na sadašnjoj razini.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača Zvono, kaže: ”Kada je smanjenje ulaznih komponenti nema smanjenja, ali zato kad god se nešto poveća svaki put imamo povećanje cijena, to je svaki put udar na džepove potrošača. Cijena pšenice kilograma je otprilike kolika je cijena kifle u pekarama”.

Ukoliko se cijene kruha i zadrže na sadašnoj razini, pekari ističu da se to ne može očekivati sljedeće godine, posebno ako dođe do povećanja minimalne cijene rada, jer je trošak radne snage presudni faktor koji određuje cijenu finalnog proizvoda.

Post Slijedi li nam novo poskupljenje pekarskih proizvoda? je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?