U Neumu nismo dogovorili ukidanje naziva ‘Hrvat’, Konakovićeva stranka gubi pa se radikalizira

U Neumu nismo dogovorili ukidanje naziva ‘Hrvat’, Konakovićeva stranka gubi pa se radikalizira

Link na izvornu vijest

Glavni tajnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Josip Merdžo odbacio je tvrdnje šefa diplomacije i čelnog čovjeka Naroda i pravde Elmedina Konakovića koji je u televizijskom intervjuu izjavio da njegova i probošnjačke stranke na vlasti nisu odustale od uspostave građanske države, piše Večernji list BiH.

Pritom je ustvrdio kako se na pregovorima vođenim početkom 2022. u Neumu usuglasilo ukidanje nacionalnih odrednica u Ustavu BiH, što bi, po njegovu mišljenju, vodilo korak bliže građanskoj BiH. Na tim razgovorima, kojima su moderirali izaslanik američke diplomacije za zapadni Balkan i visoki dužnosnik State Departmenta Matthew Palmer i visoka dužnosnica u administraciji EU-a Angelina Eichhorst, a vođeni su u Neumu, sudjelovale su vodeće bošnjačke stranke SDA i NiP, dok su pak s hrvatske strane tamo bili čelnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Venecijanci uz hrvatski prijedlog

Dogovor tamo nije postignut, a javnost je dobila tek obrise teških višesatnih pregovora. No, Konaković je odlučio napraviti korak dalje i u jednom intervjuu otkriti navodno usuglašene pojedinosti. – Nikad se nije odustalo od građanske BiH, ali ja nisam jedan od onih koji ljudima lažu i kažu – bit će ona ujutro. Ona može biti samo kada se oko nje dogovore unutarnji akteri u BiH. Mi smo bili nekoliko koraka naprijed bliži građanskom uređenju s tim famoznim sastankom u Neumu, brisanjem etničkog prefiksa, tadašnji načelni dogovor iz Neuma je bio gotovo priveden kraju. Dakle, naš san je građanska BiH – rekao je Konaković.

Kontaktirali smo s nekolicinom sudionika tamošnjih razgovora s hrvatske strane, koji su uglas potvrdili dokle se došlo s pregovorima. Josip Merdžo, glavni tajnik HNS-a BiH, objasnio je detalje. – Na pregovorima u Neumu razgovaralo se o brojnim stvarima i bili su raznorazni prijedlozi na stolu, ali dogovor, naravno, nije postignut. Međutim, posve sigurno nije dogovoreno nikakvo ukidanje nacionalnih odrednica. To je apsolutno netočno. Štoviše, u razgovorima se iskristalizirao termin za koji je predstavnica Venecijanske komisije jasno rekla pred svima da je prihvatljiv toj instituciji.

Konkretno, dakle, članovi Predsjedništva bili bi predstavnici svog konstitutivnog naroda i drugih građana. Drugim riječima, primjerice, predstavnik Hrvata, član Predsjedništva BiH nosio bi, uvjetno rečeno, titulu predstavnik hrvatskoga naroda i svih drugih građana. Isto tako bošnjački te isto tako i srpski. Kada je pak u pitanju Klub naroda na razini BiH, također nije dogovoreno nikakvo ukidanje bilo kakve nacionalne odrednice – tvrdi Merdžo. Objasnio je i da se naziralo moguće rješenje oko Doma naroda, odnosno naziva nacionalnih klubova, što je predmet jedne od presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

 Razgovarano je na način da izbor tih klubova, odnosno Doma naroda u Parlamentu države jednostavno ovisi o adresi iz koje oni dolaze, odnosno tko ih je izabrao, a to je po definiciji Ustavnog suda BiH da na temelju legitimnog predstavljanja srpski bira Narodna skupština Republike Srpske, a hrvatski i bošnjački klub biraju klubovi u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Dakle, hrvatski i bošnjački klub – istaknuo je Merdžo. Konaković je, komentirajući Merdžine navode kako je bošnjačka strana s presudom “Kovačević” zaigrala na pogrešnu kartu, koja bi mogla voditi federalizaciji BiH, odgovorio naučenom lekcijom koju SDA godinama podvaljuje s presudama iz Haaga, o braniteljima BiH.

Samo konsenzus

Merdžo, međutim, ne smatra prijepornim da Konakovićev Narod i pravda, kao i druge bošnjačke stranke, mogu imati “građansku” platformu, no takvo što sigurno neće dobiti potporu Hrvata ako u svojoj srži podrazumijeva dokidanje daytonskih temelja zemlje i jasne uloge konstitutivnih naroda.

– Jasno je da gospodin Konaković može zagovarati ono što je politička agenda njegove stranke. Međutim, i on svakome u svakoj rečenici doda i ono, naravno, ako se postigne unutarnji dogovor, a jasno je da unutarnji dogovor ne može biti postignut tako da se ukine pozicija ijednoga naroda u Bosni i Hercegovini. S te strane, vjerojatno je, pogođen izbornim rezultatima na posljednjim lokalnim izborima, sam gospodin Konaković procijenio da određenu retoriku treba pojačati, odnosno radikalizirati kako bi možda vratio određene političke pozicije među Bošnjacima – zaključio je glavni tajnik Hrvatskog narodnog sabora.

www.abcportal.info

The post U Neumu nismo dogovorili ukidanje naziva ‘Hrvat’, Konakovićeva stranka gubi pa se radikalizira first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?