Vizija u kojoj je BiH punopravna članica EU: Moguće je! Von der Leyen otkrila kako

Vizija u kojoj je BiH punopravna članica EU: Moguće je! Von der Leyen otkrila kako

Link na izvornu vijest

Sada smo u fazi u kojoj je donesena odluka o otvaranju pregovora, a kako bi se oni formalno i otvorili, potrebno je uraditi još posla.

– Znamo da naporno radite na usvajanju zakona u temeljnim oblastima – poručila je ona, dodavši kako najiskrenije želi da zemlja pravi iskorake k EU. BiH je, podsjetila je, bezbroj puta u prošlosti pokazala da se može ostvarivati rezultat kada se nastupa jedinstveno te se nada da će u budućnosti vidjeti još toga. Prenijela je poruku kako će tijekom njezina drugog mandata proširenje biti apsolutni prioritet, poručivši kako je ključno nastaviti zajedno na ovom putu sa svim alatima i sredstvima da to postane realnost.

– Ja sam odlučna da ovo zaista bude pravi zajednički iskorak, zajedno s BiH – poručila je Von der Leyen. Naglasila je i kako ona i predsjedateljica Krišto dijele istu viziju, viziju u kojoj je BiH punopravna članica EU-a. U kontekstu gospodarske podrške naglasila je važnost Plana rasta koji će otvoriti tržište kompanijama iz BiH, uz nužne reforme, kao i osigurati financijsku podršku zemlji. Poručila je kako stoje na raspolaganju kako bi se finalizirao ovaj posao, istaknuvši kako BiH zaslužuje tu priliku te kako zna da s druge strane ima dobre i snažne partnere. Druga inicijativa je Investicijski plan za zapadni Balkan koji puni četvrtu godinu i koji je do sada mobilizirao više od 3 milijarde eura investicija. Spomenula je ulaganje u čistu energiju, podsjetivši kako je više od 30 posto energije u BiH već iz hidroelektrana i vjetroelektrana te ukazala na podršku projektima poput vjetroelektrana u Zapadnohercegovačkoj županiji i Vlašiću koje će moći opskrbljivati 100 tisuća kućanstava. Krišto je izrazila zahvalnost što je predsjednica Von der Leyen na početku novog mandata odabrala upravo regionalnu turneju i posjet Bosni i Hercegovini. Ova gesta potvrđuje važnost koju Europska unija pridaje procesu proširenja, što je posebice naglašeno na sastanku dviju visokih političkih dužnosnica. Krišto je tijekom razgovora iskazala uvjerenje kako će Bosna i Hercegovina biti integralni dio sa svim zemljama regije u procesu provedbe Plana rasta, svjesna obveza i reformi koje se od institucija Bosne i Hercegovine očekuju. Naglasila je kako se uz odlučnost, suradnju i zajednički rad te uz potporu Europske unije može ostvariti zajednički cilj – punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?