Dječak koji je ubio policajca povezan s vehabijama, prije napada objavio poruku

Dječak koji je ubio policajca povezan s vehabijama, prije napada objavio poruku

Link na izvornu vijest

Maloljetnik koji je prošlog tjedna u Bosanskoj Krupi ubio jednog i teško ozlijedio drugog policajca na društvenim je mrežama ostavio poruke iz kojih se može zaključiti kako mu je motiv za taj zločin bio islamski radikalizam, objavili su danas lokalni mediji.

“Evo moj razlog zašto napadam policiju: podržavanje cionista, želja za EU, ubijanje nevinih muslimana i ubojstvo Jusufa Barčića”, napisao je maloljetni ubojica čiji napad na policijsku postaju u Bosanskoj Krupi tužiteljstvo istražuje kao čin terorizma.

U prepisci čiji je sadržaj objavio Dnevni avaz ubojica je neimenovanom sugovorniku poručio da mu više ne šalje poruke kako ne bi “imao policiju za vratom”.

Barčić je bio neformalni vođa vehabijskog pokreta

Učenik prvog razreda srednje škole u Bosanskoj Krupi, čiji su inicijali E.S., u prepisci je spomenuo “ubojstvo Jusufa Barčića”, što je jedna od tema brojnih teorija urote. Po ovoj je Barčić, koji je svojedobno bio tretiran kao neformalni vođa vehabijskog pokreta, a smrtno je stradao 2007., zapravo ubijen.

On je automobilom kojim je upravljao udario u stup ulične rasvjete kod Tuzle. Tada je teško ozlijeđen, a unatoč naporima liječnika preminuo je u bolnici. Policija je tada utvrdila kako je uzrok nesreće bila vožnja neprilagođena uvjetima na cesti.

Dodatnu poveznicu napadača na policiju iz Bosanske Krupe s islamističkim radikalizmom u Upravi policije MUP-a Federacije BiH našli su u činjenici da je njegov stric Ismet Sedić navodno bio pripadnik vehabijskog pokreta.

On je svog nećaka navodno i uveo u taj pokret, čiji pripadnici zagovaraju navodno izvorno tumačenje islama i ne priznaju autoritet svjetovne vlasti.

Uhićeno sedam osoba, pronađen novac

Općinski sud u Bosanskoj Krupi napadaču na policajce odredio je jednomjesečni pritvor, a u racijama koje su do sada provedene uhićeno je sedam muškaraca i u tijeku je istraga kako bi se utvrdila njihova moguća povezanost s ubojicom.

Mediji su objavili kako je među uhićenima i Hakija Kanurić, profesor na Islamsko-pedagoškom fakultetu u Bihaću.

Iz Tužiteljstva BiH danas su potvrdili kako će njima biti predane sve uhićene osobe iz Bosanske Krupe iz Bihaća. Najavili su i kako će istraga sada biti proširena i zbog sumnje na financiranje terorizma jer je kod uhićenih tijekom racija pronađen i značajan iznos novca.

Ubijeni policajac Ozren Maran (53) pokopan je u subotu na groblju u Bosanskom Novom, gdje je i živio, dok je njegov ozlijeđeni kolega Avdo Hasanović na liječenju u bolnici u Bihaću i izvan je životne opasnosti.

Post Dječak koji je ubio policajca povezan s vehabijama, prije napada objavio poruku je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?