Članovi obitelj Nekić iz Brezika Našičkog umjetnici u izradi kolača – video

Nakon završenog Ekonomskog fakulteta i neuspješnog traženja posla, gospođa Silvija Nekić iz Brezika Našičkog prije osam godina okrenula se prekvalifikaciji i slastičarstvu. Otvorila je obrt za izradu slastica, a u umjetnosti pečenja i izrade raznih vrsta torti i kolača, pa i onih božićnih, pridružile su joj se i dvije kćeri koje su odlučile krenuti majčinim stopama.

Već na kućnom pragu obitelji Nekić dočekat će vas toplina i opojni slatki mirisi. Ova obiteljska priča traje od 2014. kada je obrt i otvoren.

– Predanost je bitna. Ne možete reći tri sata je i ja sam završio s poslom, idem kući. Gotovo je. Znači dok se ne završi, dok nije sve onako kako ti želiš ili kako treba, zato mislim da je jako važno da je to u krugu obitelji, rekla je Matijina i Marijina majka, slastičarka Silvija Nekić.

Nakon uhodavanja, učenja, isprobavanja, u obiteljski posao brzo su ušle i obje kćeri koje su danas glavne. Uoči Božića puno posla s francuskim kolačićima.

– Sve je bitno kod njih, bitno je kakvo je vrijeme vani, bitno je je l’ sunce, je l’ pada kiša, bitna je temperatura u prostoriji, bitan je način miješanja, bitan je broj okretaja špatulom, naglasila je slastičarka i vlasnica obrta za izradu slastica Matija Katić.

– Svakom kolaču treba se osobno posvetiti, svakoga treba lijepo ukrasiti, urediti, iscrtati, napraviti sve da on dobije taj svoj neki izgled, da bude uredan i lijep, poručila je slastičarka Marija Nekić.

Svoje znanje prenose i mlađima jer smatraju da se u slastičarstvu uz brojne izazove i kreativnost može uspjeti.

– Od prvog razreda idem tu na praksu, znači ima već godinu i pol dana i nadam se da ću ovdje ostati raditi jer stvarno je lijepo i da se puno naučiti, istaknula je učenica SŠ Isidora Kršnjavoga Vanesa Horvat iz Našica.

– Koliko je važno zapravo održati taj neki stari štih odnosno tradiciju u tome svemu, toliko je važno ići u korak s vremenom, s trendovima, sa svime onime što ljude privlači, koji žele probati nešto novo, nešto drugačije, rekla je djelatnica obrta Silvija Nekić.

To i nude svojim kupcima. Mirišljavu i ukusnu slatku čaroliju osmišljenu prema bakinim, ali i inovativnim receptima.

e-hercegovina.com/hrt.hr

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?