Plenković: Reiner umjesto Bačića na čelu saborskog Kluba HDZ-a

Poslijepodne se na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu sastalo predsjedništvo HDZ-a. Odlučeno je će da umjesto Branka Bačića, koji postaje ministar, Željko Reiner preuzeti mjesto šefa saborskog Kluba HDZ-a, piše hrt.hr.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković je nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a upoznao javnost s kadrovskim promjenama u Saboru, kazao je za središnji Dnevnik HTV-a novinar Petar Vlahov.

Osvrnuo se i na najave Branka Bačića u vezi s njegovim najavama o obnovi i kazao da te najave nisu samo ambiciozne već čvrsto utemeljene i da on čvrsto vjeruje da će unutar godinu dana za 4.500 građana značiti da će izaći iz kontejnera i da će im se naći zamjenski smještaj.

Premijer Plenković osvrnuo se i na kritike predsjednika Republike Zorana Milanovića i dijela javnosti da je upravo on, van granica Republike Hrvatske, na neki način tužakao Milanovića i sve saborske zastupnike koji su glasali protiv dolaska ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku, rekao je Vlahov. Kazao je da je samo odgovarao na brojna pitanja novinara i stranih novinskih redakcija i dijela čelnika država članica EU-a kojima nije jasno da je Hrvatska kao članica NATO-a, koja je podržala Ukrajinu u obrambenom ratu, dala crveno svjetlo za dolazak ukrajinskih vojnika.

Paradoks je kaže, još veći, jer je danas ispraćen 11. kontingent Hrvatske vojske koji odlazi u Poljsku gdje će također obučavati ukrajinske vojnike, a to nisu mogli raditi na teritoriju Republike Hrvatske. 

– 25. godina nakon mirne reintegracije, čuli ste vjerojatno nastup američkog generala Jacquesa Kleina, koji je vodio cijeli proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i UN-ovu misiju u istočnoj Slavoniji, da sada baš eto mi, nakon što smo u NATO-u i EU-u, nakon što je uloga SAD-a bila vrlo važna u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu – da imamo tezu da su Hrvati neki američki robovi. To su smiješne teze i to pravi problem, kazao je Plenković.

– Čudi me kako se to ne problematizira više. To su ozbiljne teze za koje ja ne vidim u čije ime i za čiji račun on to izgovara, kazao je premijer Andrej Plenković odgovarajući na izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je jučer rekao među ostalim da “Washington i NATO preko Ukrajine vode proxy (posredni) rat protiv Rusije i dodao da ne vidi svrhu sankcija protiv Moskve”. “Plan ne može biti maknuti Putina. Plan ne mogu biti sankcije. Sankcije su glupost i time nećemo ništa postići. Nisu ni Miloševića slomili sankcijama. (…) Idu iz rata u rat. A što bih trebao biti? Rob američki?”, kazao je jučer Milanović.

Željko Reiner umjesto Branka Bačića na mjesto predsjednika Kluba HDZ-a

Umjesto Branka Bačića, predsjednik Kluba HDZ-a bit će Željko Reiner, potpredsjednik Sabora, čovjek s velikim političkim iskustvom, najavio je premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

– Umjesto Branka Bačića zastupnica će postati Danica Baričević, rekao je premijer dodavši da se u Sabor vraća i bivša ministrica Nataša Tramišak. Svoj mandat će joj umjesto Gorana Ivanovića prepustiti Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

– Što se tiče ostalih tema, raspravili smo i današnje rasprave na saborskim odborima, novi ministri dobili su potpore. Očekujemo da već sutra Sabor da povjerenje novim članovima Vlade, poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade i HDZ-a ponovno je istaknuo kako je obnova je ključni prioritet “nakon godine isporuke” te poručio kako misli da će se napraviti veliki iskorak u ovih godinu dana, jer postoje svi preduvjeti za to. 

– Obnova je ključni prioritet u ovoj 2023. nakon godine isporuke, a tu podrazumijevam i završetak Pelješkoga mosta, članstvo u europodručju i schengenskom području, potpora gospodarstvu i građanstvu, nikad veće zaposlenosti…, naveo je premijer. Tu imamo dva temeljna politička prioriteta – iskoristiti sredstva iz europskog fonda solidarnosti i sve učiniti da se za najveći broj ljudi koji su još uvijek u privremenom smještaju osiguraju stanovi u višestambenim zgradama koje dobro napreduju te da se ubrza dinamika izgradnje zamjenskih kuća, dodao je.

– Razgovarali smo i o drugim temama koje su politički relevantne – potpora Sisku i Glini, obljetnici HDZ-a u Splitu koja je bila sjajna, obljetnici mirne reintegraciji i međunarodnog priznanja. Najavio sam i aktivnosti ovoga tjedna – ministar Filipović i ja biz ćemo u Davosu na svjetskom gospodarskom forumu, najavio je premijer Plenković.

– Mislim da ćemo napraviti veliki iskorak u ovih godinu dana jer je to glavni prioritet i postoje svi preduvjeti za to. Cijeli proces obnove, bez obzira na nedovoljnu brzinu zamjenskih kuća, ipak je dobio jedan zamah, odgovorio je premijer na pitanje novinara.

U vezi sa smjenom ministrice Tramišak, Plenković je rekao kako što se tiče te teme, da nema dileme. Cijeli osječko-baranjski HDZ je, istaknuo je, lojalna grupacija koja je na izborima napravila jako velik uspjeh.

– Bilo koja osoba, zastupnik, ministar, ministrica () je pitanje o kojem odlučuje predsjednik Vlade u konzultacijama s nizom aktera, naglasio je.

Plenković je rekao kako ne želi ni na koji način dovesti u pitanje da HDZ ne vodi računa o Slavoniji.

– Ta teza ne postoji, rekao je premijer.

Na upit novinara je li ministrica imala neku grešku u radu, premijer je odgovorio da se “ne vraća više na tu temu”.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?