Olujni vjetar čupao stabla i nosio krovove, ima i ozlijeđenih – video

Olujni vjetar cijeli je dan stvarao probleme diljem zemlje. DHMZ je oglasio crveni alarm za cijelu obalu, osim Istre, za koju je na snazi narančasti alarm. Za cijelu sjevernu Hrvatsku upaljen je narančasti alarm, a žuti za ostatak zemlje. U Zagrebu su iščupana stabla padala na automobile i prometnice. Na teren su izašle sve raspoložive ekipe, a dvije su osobe lakše ozlijeđene. U Splitu je ozlijeđen 11-godišnji dječak na nogometnom igralištu. Prebačen je u KBC Split. U Osijeku je vjetar oštetio dio nadstrešnice na tržnici, a u Virovitici je krov s obližnje garaže pao na školu, piše hrt.hr.

U Splitu ozlijeđen 11-godišnji dječak


Zbog olujnog vjetra u Splitu je ozlijeđen 11-godišnji dječak. Bio je na treningu s drugom djecom na pomoćnom igralištu. U jednom trenutku je bura snažno podigla klupu za rezervne igrače na kojoj je sjedio lakše ga ozlijedivši. Prebačen je u KBC Split no nakon što mu je pružena liječnička pomoć, te utvrđeno kako je nagruvan, pušten je na kućnu njegu.

Zbog udara vjetra od 16.40 sati zatvorena je brza cesta Solin Klis u oba smjera osim za osobna vozila. Zatvorene su i Ulica Domovinskog rata na križanju sa Solinskom i Dubrovačkom ulicom, te dio Hercegovačke ulice. Razlog zatvaranja tih cesta na samom ulazu u grad Split je što, najvjerojatnije, s poslovnih tornjeva WestGatea Towersa i to manjeg nebodera na ulicu padaju krhotine, staklo i razni drugi predmeti. U ulici Kroz Smrdečac je, po prvim informacijama i procjenama, oštećeno više parkiranih automobila od kojih je dio njih pretrpio znatnu štetu.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita imaju brojne dojave građana koji im javljaju situaciju na terenu, a dio ih traži pomoć.

Meteorolozi kažu kako je zbog iščupanih stabala, polomljenih grana i letećih krhotina koje nosi vjetar moguć i prekid prometa i opskrbe električnom energijom. Mjestimice su prisutni olujni udari bure i sjevernog vjetra, mogući su i orkanski udari, dok će se najjači udar vjetra kretati od 65 do 115 km/h.

Zbrajaju se štete i saniraju posljedice nevremena  

Situacija je oko 19 sati u Zagrebu bila bitno mirnija nego tijekom cijelog današnjeg dana. Bura na Jadranu jača. U Splitu je ozlijeđen 11-godišnji dječak koji je sjedio klupi na nogometnom igralištu. Zbog jakog udara bure klupa se prevrnula, a dječak je hitno prebačen u KBC Split, kazala je novinarka Iva Magušić Dumančić za središnji Dnevnik HTV-a.

Božidar Ćurić, voditelj Županijskog centra 112 Zagreb kazao je da se situacija u Zagrebu smiruje, a najveće opterećenje bilo je u prijepodnevnim satima zbog jakih udara vjetra. 

– Sve službe su i dalje na terenu, zbrajaju se štete i saniraju se posljedice nevremena, kazao je Ćurić. 

– Zaprimljeno je oko 1200 poziva u Županijski centar 112 Zagreb s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije. Najviše poziva odnosilo se na pad stabala na prometnice, pločnike i osobna vozila. Vjetar je nosio krovove i crijepove. Bilo je dosta problema s prometnom signalizacijom, dodao je. 

Ne zna se za sada kolika bi mogla biti materijalna šteta. Dvije osobe ozlijeđene su u Zagrebu i pružena im je medicinska pomoć, dodaje Ćurić.

Budući da se jak vjetar očekuje i u nedjelju Ćurić je poručio građanima da prate stranice DHMZ-a i Ravnateljstva civilne zaštite na upozorenja opasne vremenske pojave.

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više dojava građana da su na području Grada Zagreba, zbog jakog vjetra, stabla i grane pali na prometnice i parkirana vozila, da dijelovi fasade padaju sa zgrada te da ima oštećenih semafora, telefonskih stupova i limova na krovovima.

– Dosad je bilo 40-ak intervencija, koje su se većinom odnosile na uklanjanje stabala. Sve raspoložive ekipe su na terenu, izvijestili su zagrebački vatrogasci. 

Sljemenska cesta, koja je od jutros bila zatvorena zbog vremenskih uvjeta, opet je otvorena za osobna vozila, izvijestila je u subotu zagrebačka policija. Cesta je bila zatvorena od 9.50 do 15.15.

U Zagrebačkoj županiji do prekida u opskrbi električnom energijom došlo je na području Prilipja, Pleševice i Zaprešića.

Državni hidrometeorološki zavod na Twitteru se oglasio vezano za jak sjeverozapadni vjetar koji je obilježio subotu u Zagrebu.

– Olujan sjeverozapadni vjetar zapuhao je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U Zagrebu je uzrokovao fenski učinak – nagli porast temperature i smanjenje vlažnosti zraka. Vjetar će jačati pa će olujnih i orkanskih udara biti u cijeloj Hrvatskoj, objasnili su.

U Osijeku stanje pod kontrolom, olujno nevrijeme uznemirilo građane


Olujni vjetar u subotu je pogodio osječko područje. Nasreću, nema ozlijeđenih, no nevrijeme je uznemirilo građane. Županijski centar 112 zaprimio je 280 njihovih poziva.

Prema podacima osječkog Županijskog centra 112, zbog jakog vjetra bez struje je ostalo više mjesta u Osječko-baranjskoj županiji te dio grada Belog Manastira. Centar je zaprimio 280 poziva građana, koji su najčešće javljali da su pala stabla, urušili se zidovi kuća te da je vjetar odnio krovove i podignuo ploče krovišta.

Do sada nije zaprimljena ni jedna dojava da je netko od građana ozlijeđen ili da je zatražio pomoć hitne medicinske službe. 

– Prema izvješćima dežurnih službi, stanje je pod kontrolom, a kasno poslijepodne očekuje se smirivanje vremena, izvijestili su osječka Gradska uprava i gradski Stožer civilne zaštite.

– Na glavnoj osječkoj tržnici u naletima vjetra oštećen je dio krova, zbog čega je tržnica evakuirana, a zbog sigurnosnih razloga njezin otvoreni dio neće raditi ni u nedjelju, rekao je novinarima osječki dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Dragan Vulin.

– Smiri li se nevrijeme, sanacija počinje već sutra, a od početka sljedećeg tjedna tržnica bi trebala normalno raditi, dodao je Vulin. Izvijestio je da su vatrogasci imali 17 intervencija. Prema dosadašnjim dojavama, oštećena su četiri vozila, a na javnim površinama vjetar je srušio sedam stabala. U sustavu javnog gradskog prijevoza nije bilo zastoja.

– Prema prognozama, vremenske bi se prilike trebale početi smirivati kasno poslijepodne, dodao je Vulin. 

– Skupljaju se grane, čiste nogostupi i ulice. Na terenu su dizalice, koje osim srušenog drveća zarezuju grane koje su pale, rekao je Igor Pandžić, direktor Unikoma.

– Tijekom dana očekuje se još intervencija u Osijeku i okolici, rekao je Zlatko Uvanović iz JVP-a Osijek.

Na cesti između mjesta Kula i Kutjevo u Slavoniji vjetar je prevrnuo prikolicu kamiona, navodi portal SiB.net.hr

U Karlovačkoj županiji zbog vjetra prekidi u opskrbi 


U Karlovačkoj županiji se za gotovo svih 1.500 potrošača koji su u subotu bili bez struje stanje normaliziralo, traje još samo popravak pet trafostanica u Perjasici, a u Elektri Karlovac poručiju i tamošnjim potrošačima da će i oni sigurno večeras dobiti struju.

Tijekom subotnjeg popodneva je bez struje bilo oko 1.500 potrošača u mnogim gradovima i općinama, posebno onima šumovitima, gdje su olujni udari vjetra nanosili na dalekovode granje i druge predmete i uzrokovali njihovo ispadanje iz sustava.

Najveći problemi bili su, rekao je Hini direktor Elektre Zvonko Spudić, na području Duge Rese, a stanje se na području prema Belajskim Poljicama i dalje dio do Generalskog Stola normaliziralo oko 18 sati, drugdje i sat-dva ranije.

Na području Perjasice ostalo je za popraviti još pet trafostanica i to ćemo riješiti uskoro i poručujem ljudima da ćemo im sigurno pustiti struju još večeras, rekao je Spudić i napomenuo da je riječ o malom broju potrošača.

Vjetar odnio krov s garaže 

Olujni vjetar rušio je drveće i nosio krovove na području Virovitičko-podravske županije. U Osnovnoj školi Suhopolje dignuo je krov s garaže i bacio ga na školsku zgradu.

Županijski centar 112 Virovitica zaprimio je danas 30-ak dojava vezanih uz posljedice jakog vjetra te o svima obavijestio nadležne službe. 

Iz Županije su pozvali građane da ne izlaze ako ne moraju.

Vjetar stvara probleme diljem Hrvatske


Jak vjetar u subotu je ostavio trag u brojnim županijama, od Osječko-baranjske do Krapinsko zagorske i Grada Zagreba, gdje je jedna osoba ozlijeđena, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Županijski centar 112 Krapina zaprimio je više dojava da je zbog jakog vjetra oštećen dalekovod te su bez struje Gornja Stubica, dio Zlatara i naselje Petruševec.

Do prekida u opskrbi električnom energijom došlo je na području Đakova, Našica i Belog Manastira, kao i na području Kopanice, Novog Varoša, Okučana i Gređana.

Županijski centar 112 Vukovar do 13 sati zaprimio je 16 dojava vezanih uz posljedice jakog vjetra, a Centar u Virovitici 30-ak.

O srušenim stablima i stupovima ulične rasvjete dojave je dobio Županijski centar 112 Bjelovar, a onaj u Koprivnici i dojave o srušenim telekomunikacijskim stupovima.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?