Davis Cup očekuju promjene, istražili smo što misle hrvatski tenisači

Nakon tri godine domaća je publika imala prigodu gledati hrvatsku Davis Cup reprezentaciju, koja je u Rijeci slavljem protiv Austrije izborila nastup među 16 najboljih na svijetu. Jedan od domaćina grupne faze u rujnu mogao bi biti zadarski Višnjik, piše hrt.hr.

Mnogo je više nepoznanica kada je riječ o tome što ovo natjecanje očekuje od sljedeće godine, jer je naprasno prekinuta suradnja između Svjetske teniske federacije i Kozmosa, koji je prije nekoliko godina iz temelja uzdrmao najdugovječnije momčadsko natjecanje na svijetu.

Tada je grupacija Kozmos, predvođena bivšim španjolskim nogometnim reprezentativcem Davidom Piqueom, Svjetskoj teniskoj federaciji ponudila tri milijarde dolara za 25 godina, što je rezultiralo drastičnim promjenama u formatu natjecanja.

Neke od njih odgovarale su igračima, jer su se mečevi skratili i zahtjevali manji angažman u ionako zgusnutom rasporedu, no činjenica da se igralo na neutralnom terenu odvojila je navijače od reprezentacije, nestala je atmosfera i natjecateljski draž koji su ovu borbu za prestižni naslov pobjednika Davis cupa činili iznimnim. Interes je drastično splasnuo, isplativosti nije bilo.

Nedavno je ITF iznenada raskinuo ugovor s Kozmosom zbog nepoštivanja najavljivanih financijskih obećanja i sada teniski čelnici ubrzano rade na pronalaženju rješenja koja bi zaživjela sljedeće godine i vratila dio izgubljene popularnosti.

Mišljenja  među igračima su podijeljena, a mi smo ispitali hrvatske Davis Cup reprezentativce.

– Poslije tog naslova 2018. igrali smo finala i polufinala, ali nemate taj osjećaj kao ovdje u Rijeci, sad igramo play-off i puno se bolje osjeća. Tako da iskreno više volim stari format, rekao je Ivan Dodig.

– Oba formata imaju pluseve i minuse, plusevi su u starom formatu osam tjedana gubimo, što je puno na raspored koji je jako zgusnut, s druge strene ne igramo pred domaćom publikom što je meni veliki gušt. Nisam siguran što preferiram iskreno, ne može se odlučiti Borna Ćorić.

– Meni se iskreno sviđa točno ovakav format, da imaš kvalifikacijski susret doma, pa ako se kvalificiraš igraš format više kao turnir. Naravno da u tom formatu nedostaje taj osjećaj publike, ali više stvari mi se sviđa nego što mi se sviđalo u starom formatu tako da mi je drago i volio bih da se ovako nastavi, kaže Nikola Mektić.

– Meni je najvažnije što igrači kažu. Njima se u ovom formatu više sviđa jer igraju manje. Mi smo ovaj meč mogli organizirati petak/subotu ali bi bilo manje gledatelja. U ovom se foramtu igra na dva dobivena seta što igračima paše. Igrači su bili zadovoljni novim formatom iako fale ti susreti kod kuće. Evo sad da mi organiziramo skupinu pa će biti više mečeva kod kuće i da publika i djeca mogu gledati, zaključio je izbornik Vedran Martić.

Što god teniski čelnici na kraju odlučili, jedno je sigurno, publika svakom natjecanju daje dodatnu draž i potiče neke nove klince da se prime sportskih rekvizita kako bi i sami jednog dana bili oni za koje se navija, kojima se kliče i pjeva.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?