Britanac špijunirao za Rusiju u britanskoj ambasadi. Dobio 13 godina zatvora

BritanskiI zaštitar koji je radio u britanskoj ambasadi u Njemačkoj te je uhvaćen kako špijunira za Rusiju danas je osuđen na 13 godina i dva mjeseca zatvora. David Ballantyne Smith (58) priznao je krivnju po osam točaka optužnice, ali je tvrdio da nije namjerno htio nikom nanijeti zlo. Kaznu može odslužiti u Njemačkoj ili Britaniji, javlja Sky News, prenosi pogled.ba.

Smith, koji je porijeklom iz Paisleyja u Škotskoj, na sudu je tvrdio da je bio deprimiran i usamljen te je pio do sedam pinta piva dnevno (više od tri litre) kad je počeo odavati tajne iz ambasade kako bi, tvrdi, izazvao sramotu za veleposlanstvo. Sudac je tijekom izricanja kazne odbacio njegova opravdanja, kazavši kako je “davanjem značajne količine materijala neprijateljskoj zemlji naštetio britanskim interesima”.

Rusima davao imena, fotografije, osobne detalje, tajne dokumente…

“Vaš posao je bio osigurati da su ambasada i njezino osoblje sigurni. Radilo se o očitom kršenju povjerenja koje vam je dano”, rekao je sudac Smithu. Ustvrdio je da je Smith “uporno i relativno sofisticirano” prikupljao informacije te izazvao “tjeskobu i stres” osoblju ambasade i njihovim obiteljima.

Sudac je dodao kako je Smithu “Rusija platila za izdaju”, dodajući kako nema dokaza da se radilo o “iznosima koji bi mu promijenili život”. Smith je, navodi se u presudi, uzimao fotografije i dokumente iz ladica ambasade, baš kao i snimke nadzornih kamera. Ruskim dužnosnicima je davao imena, fotografije i osobne detalje o osoblju ambasade, baš kao i tajne dokumente. 

“Razvio antibritanske i antizapadne osjećaje”

Uz to, snimio je video hodajući po ambasadi te na taj način otkrio Rusima detalje o zgradi i uredima. Sudac je naveo kako je Smith “razvio antibritanske i antizapadne osjećaje”, dodavši kako je to “direktno uzrokovalo” njegovo djelovanje.

Kolege iz ambasade čule su kako Smith otvoreno kritizira Veliku Britaniju i Njemačku te iznosi pozitivna mišljenja o Rusiji i njenom predsjedniku Putinu. Na sudu je priznao kako je otvoreno podržavao proruske snage u ukrajinskoj regiji Donbas.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?