MORATE NA WC ZBOG TREME? ‘STRESNA STOLICA’ POSTOJI: LJEKARI OTKRIVAJU ŠTO JE SVE MOŽE UZROKOVATI

MORATE NA WC ZBOG TREME? ‘STRESNA STOLICA’ POSTOJI: LJEKARI OTKRIVAJU ŠTO JE SVE MOŽE UZROKOVATI

Link na izvornu vijest

MORATE NA WC ZBOG TREME? ‘STRESNA STOLICA’ POSTOJI: LJEKARI OTKRIVAJU ŠTO JE SVE MOŽE UZROKOVATI

To se događa kada nas okupira stres. Odlazak u toalet zbog stresa zaista postoji i pokazalo se kako je to vrlo česta potreba kod mnogih ljudi.

‘STRESNA STOLICA’

  • Potreba za odlaskom na veliku nuždu zbog stresa nije službena dijagnoza, ali definitivno postoji. Stvar je u tome što studije pokazuju da postoji snažna veza između našeg mozga i naših crijeva, što znači da naše emocionalno stanje može utjecati na našu probavu – objašnjava nutricionistica Amanda Sauceda. Dodaje kako to stanje nazivamo ‘stresnom stolicom’.

To je najlakše opisati kao potrebu za nuždom uzrokovanu stresom. Stresna stolica može izgledati jednako kao i redovna stolica, ali također može uzrokovati proljev, mučninu ili zatvor.

CRIJEVA PRATE STRES

  • Vaša crijeva također mogu biti vodič. Nedovoljno govorimo o tome da naša crijeva mogu ukazati na to kako se osjećamo. Ponekad možemo biti pod velikim stresom pa to ni ne primijetimo, ali naše tijelo to i te kako osjeća i stres se manifestira kroz probavne smetnje, u ovom slučaju i stresnu stolicu – tvrdi nutricionistica.
  • Bilo kakav događaj koji može uzrokovati određenu dozu anksioznosti, također može dovesti do stresne stolice – tvrdi gastroenterolog Faris Paca, a dodaje da, iako ovo stanje samo po sebi nije ozbiljno, može predstavljati određenu vrstu neugodnosti, osobito ako je riječ o proljevu ili bolovima koji ne prolaze.
Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?