Vijeće ministara nije izglasalo Dan žalosti povodom stravičnih ubojstava u Gradačcu

Vijeće ministara nije izglasalo Dan žalosti povodom stravičnih ubojstava u Gradačcu

Link na izvornu vijest

Vijeće ministara nije izglasalo Dan žalosti povodom stravičnih ubojstava u Gradačcu

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici nije usvojilo odluku o proglašenju Dana žalosti u cijeloj državi nakon što su se dogodila jeziva ubojstva u Gradačcu. Predloženo je da Dan žalosti bude u srijedu.

Sjednica je počela u 9:30 sati, a ministri su imali rok do 12 sati da se izjasne. Kako saznajemo ministri iz RS-a Nenad Nešić i Staša Košarac su glasali protiv.

Iako je u međuvremenu zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić na Facebooku objavila da će odluka biti izglasana, na kraju ipak nije bilo potvrde.

U međuvremenu je Vlada RS-a proglasila dan žalosti zbog ubojstava u Gradačcu te pozvala Vladu FBiH da učini isto.

Da li ne žele dozvoliti da odluka bude državna pa nadležnost spuštaju na entitetski nivo nije jasno, međutim ono što je odluka Vijeća ministara jeste da nema dana žalosti.

Dženaza Nizama Hećimovića će se održati danas, a obitelj je zamolila da službenici ne prisustvuju.

Nju je u petak uživo na Instagramu, pred očima devetomjesečnog djeteta, ubio partner Nermin Sulejmanović, koji je nakon toga otišao u grad i ubio još dvije osobe te ranio nekoliko ljudi. Sulejmanoviću je na meti bila cijela jedna porodica, prilikom čega su ubijeni otac i sin, a majka je ranjena.

Nakon toga je na društvenim mrežama u uživo obraćanju najavio da će počiniti još ubojstava, ali kako je umjesto pravih metaka, u prodavnici dobio startnu municiju, iskoristio je jedan preostali metak da se ubije u momentu kada ga je policija pronašla, što je bilo više od dva sata nakon prvog ubojstva.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić je odmah posjetio Gradačac rekavši da je tragedija trebala biti spriječena. On je za Klix.ba izjavio da će tijekom vikenda zatražiti od predsjedavajuće Vijeća ministara BiH da sazove hitnu sjednicu s ciljem proglašavanja dana žalosti, međutim to se nije dogodilo do danas.

U Gradačcu je isti dan proglašena trodnevna žalost, a jučer i u cijelom Tuzlanskom kantonu. Mnogi su kritizirali što u cijeloj BiH nije urađeno isto.

Objava Vijeće ministara nije izglasalo Dan žalosti povodom stravičnih ubojstava u Gradačcu pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?