Upozorenje s prosvjeda širom BiH: Zakazao je sustav

Link na izvornu vijest

Građani Sarajeva, Gradačca, Zenice, Tuzle i Mostara izašli su danas na ulice nakon stravičnog ubojstva koje se dogodilo u petak u Grdaačcu a u kojem je Nermin Sulejmanović ubio svoju nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović i još dvije osobe, dok je tri osobe ranjene.

Sulejmanović je ubojstvo svoje nevjenčane supruge prenosio i na društvenim mrežama. Na kraju je presudio sam sebi.

Jedna od glavnih inicijatora prosvjeda u Sarajevu bila je gradonačelnica Benjamina Karić, koja je poručila kako je krajnje vrijeme da institucije preuzmu odgovornost. Karić objavila je 16 zahtjeva koji se odnose na borbu protiv nasilja, prvenstveno nad ženama.

Gradonačelnici Sarajeva pridružio se i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

U centru Gradačca upriličeno je prosvjedno okupljanje u organizaciji neformalne grupe građana, inače drugo po redu od nezapamćenog zločina u tom gradu.

“Ovo je bunt građana na nerad državnih institucija”, poručili su okupljeni građani.

S prosvjeda u Mostaru poručeno je kako je nedopustivo da gledamo prijenos ubojstva jedne žene na društvenim mrežama.

” To nikada, ni u crnim mislima, nisam mogla pomisliti da će se dogoditi. Došli smo do dna i moramo nešto poduzeti”, kazala je Članica Inicijative građanki/na Mostara Alisa Hajdarović.

Sa svih prosvjeda poručeno je isto – zakazao je sustav. Upućeni su zahtjevi za uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao kaznenog djela u sve zakonske i podzakonske akte te hitno usklađivanje kaznenih zakona s Istambulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije.

Post Upozorenje s prosvjeda širom BiH: Zakazao je sustav je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?