Odgođeno iseljavanje institucija Srbije iz opštinskog objekta u Sjevernoj Mitrovici

Odgođeno iseljavanje institucija Srbije iz opštinskog objekta u Sjevernoj Mitrovici

Link na izvornu vijest

Predstavnici lokalne vlasti u Sjevernoj Mitrovici ušli su u zgradu opštine te zaposlenim naredili da u roku od tri dana moraju napustiti prostorije koje koriste.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Erden Atiq kazao je kako je za dvije sedmice odgođeno iseljavanje zaposlenih iz zgrade općine u naselju Bošnjačka mahala u kojoj su prostorije Ureda za Kosovo i drugih tijela Vlade Srbije, prenosi Fena.

Atiq je u izjavi za Radioteleviziju Kosova kazao da je općinska inspekcija prvobitno zatražila da se zgrada općine oslobodi u roku od tri dana, te da taj rok istekao u petak.

Predstavnici lokalne vlasti u Sjevernoj Mitrovici ušli su u utorak u zgradu općine u spomenutom naselju te zaposlenim u toj zgradi naložili da u roku od tri dana moraju napustiti prostorije koje koriste.

Nakon toga glasnogovornik Evropske unije (EU) Peter Stano u četvrtak je izrazio zabrinutost zemalja članica EU-a zbog situacije na sjeveru Kosova te istaknuo da se pitanje paralelnih struktura na sjeveru te zemlje treba riješiti dijalogom, kao i uspostavom Zajednice srpskih opština.

Zabrinutost međunarodnih organa

“Zabrinuti smo zbog implikacija na sigurnosnu situaciju nedavnih odluka koje je donijela uprava opštine Sjeverna Mitrovica o korištenju javnih i opštinskih prostora i zgrada, koje, između ostalog, zahtijevaju od zaposlenih u uredima kojima upravlja Srbija da napuste objekte, ako u kratkom roku ne dostave traženu dokumentaciju. Ova odluka je u suprotnosti s tekućim naporima da se deeskaliraju tenzije između Kosova i Srbije”, rekao je Stano.

Također ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu saopćila je da lokalne vlasti u Sjevernoj Mitrovici posljednju odluku o iseljavanju srpskih službenika iz opštinske zgrade nisu donijele u koordinaciji s međunarodnom zajednicom.

Srpska lista, najveća stranka kosovskih Srba koju podržava službeni Beograd, saopštila je da su “nelegitimni gradonačelnici otišli korak dalje i žele im oduzeti njihove prostorije”.

Tako su u petak na svoja radna mjesta došli Službenici Ureda za Kosovo, Službe Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovskomitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn i ne namjeravaju napustiti urede u kojima rade godina, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?