Iskustva trenera i bodybuildera koji razbija stereotipe

Iskustva trenera i bodybuildera koji razbija stereotipe

Link na izvornu vijest

U svijetu treniranja, pričanje priče o nekome čija je spoljašnjost impozantna jeste samo prvi korak. Iza mišića i oštrih kontura leže duboke filozofske refleksije i neumoran trud, u pitanju je Filip Jovanović (37) – bodybuilder i trener koji je oduvijek bio obavijen velom misterije i predrasuda. Suočavajući se s mnoštvom izazova, Filip nam otkriva svoja saznanja koja će svakoga inspirisati da preispita svoje stavove o tijelu i zdravom životu.

Na početku svog bodybuilding puta, Filip priznaje da nije znao gotovo ništa o treninzima i tijelu. Počeo je sa 17. godina u namjeri da privuče pažnju suprotnog pola – što i većina nas uzima kao ključni momenat odluke za treniranjem. Kod njega je to vremenom prešlo u ličnu satisfakciju zbog koje je doživljavao mnogo više hejta od pomenutog, suprotnog pola. Takođe priznaje da je slušao savjete drugih, ali nije svaki savjet prihvatao bez razmišljanja.

Kroz godine iskustva, naučio je kritički pristupiti svemu i da ne treba slijepo pratiti svaki “savjet.” Kako kaže, ključno je razdvojiti korisne savjete od onih koji su bazirani na pustim tvrdnjama i sujeti. “Neki generalni savet za druge je da ne slušaju argumente onih koji su veći, jači, stariji ili poseduju medalje. Nego se držite onih koji će vam objasniti problematiku i približiti temu tako da je shvatite iako o njoj pojma nemate – tako vam prenose znanje,” objašnjava Filip Jovanović.

Iako je na početku imao predrasude o bodybuildingu, otkriva nam da je to sada za njega više od fizičkog izgleda. Bodybuilding je za Filipa umjetnost i osjećaj – ne samo sport. Njegova strast prema ovom svijetu je rasla zajedno s njegovom spoznajom. Pa tako možemo reći da je Filip do svojih bodybuilding postignuća stigao koračajući preko prvobitnih predrasuda. “Što sam dublje ulazio u taj svet, sve sam više shvatao da predrasude imaju debele korene u realnosti,” kaže Filip. Iako posjeduje impresivan izgled – prepoznao je da ga ljudi često prosuđuju po izgledu.

Tako nekima možda izaziva strah svojom muskulaturom, dok s druge strane on tvrdi da nije nasilan niti problematičan, nego da samo tako izgleda.

Izazovi i prihvatanje

Za ovog trenera i bodybuildera, hrana je uvijek bila najveći izazov, jer kako kaže ne prijaju mu velike količine hrane ali ih mora unositi kako bi postigao željene rezultate. Ono čemu se Filip aktivno suprotstavlja su trendovi koji promovišu popularizovanu ishranu i treninge. Takođe ističe da to radi zato što ti trendovi nisu prilagođeni balkanskoj genetici. On smatra da dijete i savjeti koji se promovišu na društvenim mrežama, nisu prikladni za Balkance, i zato svoje klijente i pratioce strogo upozorava na takve trendove. “Ne namećem svoje mišljenje, samo iznosim činjenice,” objašnjava Filip.

“Ljudima koji žele da shvate, lako je objasniti da smo mi i drugi narodi vekovima opstajali i jačali bez avokada, čia semenki i lososa.”

Pretjerivanje je jedna od tema koju smo istražili sa Filipom. Kaže da se pretjerivanje može odnositi na bilo koji aspekt života – uključujući trening i ishranu. Njegova dogma je da treba postaviti realne ciljeve i ne dozvoliti da strast postane opsesija.

“Preterivanje je metafizička tema, ali možemo reći da ono nastaje kada bilo koja aktivnost ili radnja čini više štete nego koristi,” kaže Filip Jovanović. S tim u vezi, nismo mogli a da ga ne pitamo kakvi su njegovi stavovi kada je u pitanju body positivity pokret. On kaže da podržava ideju o prihvatanju različitih tijela, ali ekstremi i pretjerivanje nisu briga o tijelu i zdravlju. “Kada ode u drugu krajnost, to nije samo preterivanje nego priča o teretu po zdravstveni sistem i još mnogo toga,” Filip dodaje, “tada se verovatno radi o komforu i lenjosti.”

Personalizacija je ključ

Suprotno trendovima koji se tiču univerzalnih programa, ovaj trener pristupa klijentima individualno, jer svi imaju različite ciljeve, a i genetiku. Filip ističe da dva identična tijela ne postoje te da svako od nas zaslužuje i zahtijeva poseban tretman. Takođe, za njega lično, ali i u procesu treniranja klijenata, ključ uspjeha je personalizacija programa i praćenja individualnog napretka.

“Planovi su samo okvir koji se popunjavaju tokom samo procesa,” kaže Filip Jovanović. “Svako telo ima svoj tempo i važno je postaviti realne ciljeve kako bi se izbegle povrede, frustracije i bilo šta slično.”

Njegov djelić priče o bodybuildingu i ličnom razvoju nije samo inspiracija za one koji žele savršeno izvajano tijelo, već i za sve nas koji tragamo za sopstvenim putem ka uspjehu. Filip Jovanović poznatiji kao @dzizs_krajst_ironforge, sa svojim filozofskim stavom prema životu i sa svojim mišićima, podsjeća sve nas na to da svako ima potencijal da oblikuje svoju sudbinu.

Njegova priča biva podsticaj za sve nas da se oslobodimo okova predrasuda, da ne moramo uvijek trčati za trendovima i da umjesto toga pronađemo svoj unikatan put ka uspjehu i satisfakciji. Kako Filip svojim primjerom pokazuje, spajanjem strasti, znanja i posvećenosti, možemo postići nevjerovatne rezultate i pobijediti vlastite stereotipe – kako u teretani, tako i u životu.

The post Iskustva trenera i bodybuildera koji razbija stereotipe first appeared on Novine.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?