Predstavi Potkožni sjever Šime Majić Josipović dodijeljena nagrada Mravac

Predstavi Potkožni sjever Šime Majić Josipović dodijeljena nagrada Mravac

Link na izvornu vijest

Sinoć je u Mostarskom teatru mladih održana finalna večer Festivala autorske poetike. Na Festivalu je, između ostalih zanimljivih i inspirativnih predstava, izvedena predstava Potkožni sjever. Riječ je o scenskom maštanju poezije Šime Majić Josipović objavljene u knjizi Potkožni sjever.

Predstavu je scenski upriličio redatelj iz Banjaluke i umjetnički direktor DIS teatra mladih Novica Bogdanović, a izvedena je kroz igru sjajnog glumačkog tima kojeg čine Jelena Topić (poznata po svojim umjetničkim performansima “Glasna Šutnja” i “Guranje pod tepih”) Slaven Trebavac (master drame i medija i profesor filozofije) i Siniša Tešanović (dramski i audiovizualni umjetnik – dramaturg, koji za sebe voli reći da je iskreno zaljubljen u teatar i poeziju).

Ansambl i redatelj predstave dobili su nagradu “Mravac” za “maštovito transformiranje poetske misli u uzbudljive scenske slike pune glumačke strasti”.

O predstavi je redatelj Novica Bogdanović Vrbaski rekao sljedeće:

U carstvu nadahnutih stihova, gdje senzualnost prelazi u maštovitu stvarnost, predstava “Potkožni sjever” blista kao svjetionik kreativnosti, stvarajući nepregledna prostranstva emocija. Na pozornici izvanredne produkcije nazvane isto kao i poetički rad Šime Majić Josipović, svaki trenutak je svetionik koji nas vodi kroz tamu, otkrivajući skrivene dubine ljudskih duša.

Minimalistički scenski prostor postaje prolaz u svijet bezvremenske ljepote, gdje se riječi pretaču u dodire, a svaki dah postaje stih. “Potkožni sjever” nije samo predstava, već alhemija koja spaja suptilne nijanse poetičnog izraza sa suvremenom teatarskom ekspresijom. Glumački ansambl, predvođen Jelenom Topić, Slavenom Trebovcem i Sinišom Tešanovićem, oslikava duboke emocionalne veze likova, čineći ih stvarnima, ranjivima i neodoljivo privlačnima.

U središtu zbivanja, spisateljica stvara svijet gdje se strasti prepliću s pjesničkim slikama, a publiku uvlači u svoj vrtlog misli i osjećaja. “Potkožni sjever” nije samo predstava, već i putovanje prema umjetničkoj slobodi, tamo gdje granice između stvarnosti i mašte postaju nevidljive. Tajna veza između publike i aktera postaje most koji nas vodi kroz “zavjete” iskazane snagom emocija, gradeći svijet ljubavi, jedinstva i slobode.

Scenarij savršeno ističe duel duhovnog i svjetovnog, dok glazba, svjetla i koreografija obasjavaju stvaralaštvo Šime Majić Josipović. Svaki trenutak postaje melodija, svaki korak postaje ples, a svjetlost se pretače u boje osjećaja. Ova senzualna sinergija oslobađa nove dimenzije unutarnje borbe i ljubavi, dok se svaka scena otvara kao latica cvijeta u punom sjaju.

“Potkožni sjever” je više od predstave; to je iskustvo koje ulazi duboko u srce i tamo ostavlja neizbrisiv trag. Svaka riječ, svaki pokret, svaka nota – sve je pažljivo isprepletano kako bi se stvorila magična tapiserija osjećaja. Ovaj dragulj pozornice spaja poetiku sa suvremenim izrazom, stvarajući putovanje koje će zauvijek ostati urezano u sjećanjima svih prisutnih.

Kao zvijezda koja sjaji na nebu umjetnosti, “Potkožni sjever” osvaja ne samo srca publike već i stručni žiri Mostarskog Teatarskog Festivala. Nagrada “MRAVAC” koja je dodijeljena ovoj predstavi iz teatra DIS Banja Luka svjedoči o njezinom izuzetnom značaju i doprinosu umjetnosti. Ansambl je zasluženo nagrađen za svoju maštovitu interpretaciju poetskih misli, pretvorenu u dinamične scenske slike koje su izvor inspiracije i divljenja.

“Potkožni sjever” ostavlja nas bez daha, otvarajući vrata senzualnosti, jeziku stiha i pjesničkim slikama. Minimalistički pristup sceni samo pojačava njegovu snagu, naglašavajući dubinu emocija koje nas obuzimaju. Ova predstava je više od umjetničkog doživljaja – ona je duboko putovanje koje nas obogaćuje, ostavljajući nas s nadom da će njezina svjetlost blistati još mnogo vremena, kao vjerna zvijezda na umjetničkom nebu.

Tomislavcity

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?