<div>Ko je Igor Ashmanov s kojim se Dodik sastao: Suosnivač " title="
Ko je Igor Ashmanov s kojim se Dodik sastao: Suosnivač "fabrike trolova" povezivane s Prigožinom i "guru ruskog interneta"
" decoding="async" />

Ko je Igor Ashmanov s kojim se Dodik sastao: Suosnivač “fabrike trolova” povezivane s Prigožinom i “guru ruskog interneta”

Link na izvornu vijest

Igor Stanislavovich Ashmanov, ruski poduzetnik specijaliziran za informacijsku tehnologiju, umjetnu inteligenciju, razvoj softvera i upravljanje projektima, sastao se jučer u Banjoj Luci sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Ovaj multimilioner u Rusiji poznat i kao “guru ruskog interneta” autor je knjige “Digitalna higijena” koju je Dodik odlučio pokloniti svim školama u bh. entitetu Republika Srpska. Služba predsjednika RS-a i Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci organizovat će i promociju knjige u Banskom dvoru.

Ashmanov je pod sankcijama Evropske unije od februara ove godine, a naveden je kao jedan od propagandista Moskve.

Ashmanov je investitor i suvlasnik desetaka IT startupa, i najpoznatiji menadžer ruske IT industrije. No, on je i politički angažovan s ozbirom da je bio jedan od osnivača Partije velike domovine sa književnikom i publicistom Nikolajem Starikovom. U martu 2020. stranka je likvidirana odlukom Vrhovnog suda Rusije.

Suosnivač je i Agencije za istraživanje interneta koja je poznata i kao “Glavset” odnosno “Trolovi iz Olgina”.

Sastanak zvaničnika u Banjoj Luci
Sastanak zvaničnika u Banjoj Luci

To je bila ruska kompanija koja se bavila online propagandom i operacijama utjecaja u ime ruskih poslovnih i političkih interesa. Prema izvorima na internetu, bila je direktno povezana s Jevgenijem Prigožinom, bivšim ruskim oligarhom i vođom plaćeničke Wagner grupe.

Agencija se prvi put spominje 2016. godine kada je ruski novinar Andrej Zakharov objavio svoju istragu o Prigožinovoj “fabrici trolova”.

U izvještaju Obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država iz januara 2017. godine:

“Vjerovatni finansijer takozvane ‘Agencije za internetska istraživanja’ profesionalnih trolova koja se nalazi u Sankt Peterburgu je blizak saveznik Vladimira Putina s vezama s ruskom obavještajnom službom”. Navodi se da su i ranije “bili posvećeni podupiranju ruskih akcija u Ukrajini i počeli su zagovarati kandidata Trumpa još u decembru 2016.”

Agencija je koristila lažne račune registrirane na glavnim društvenim mrežama, platformama za rasprave, portalima i uslugama video hostinga za promicanje interesa Kremlja u unutrašnjoj i vanjskoj politici, uključujući Ukrajinu i Bliski istok, kao i pokušaj utjecaja 2016. godine na predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. Više od 1000 zaposlenika navodno je radilo u jednoj zgradi agencije 2015. godine.

Igor Ashmanov bio je i aktivan sudionik više vladinih radnih grupa koje su se bavile digitalnom ekonomijom i komunikacijama, a registrovan je i kao predavač na vojnoj akademiji raketnih trupa strateške namjene i Vojnoj akademiji Glavnog štaba Oružanih snaga, gdje drži predavanja o podacima, društvenim mrežama i informacijskom ratovanju.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?