Vlast ne smije štedjeti na investicijama niti dizati plaće u javnom sektoru

Vlast ne smije štedjeti na investicijama niti dizati plaće u javnom sektoru

Link na izvornu vijest

Potrebno je ograničiti javnu potrošnju u 2023. godini kako bi se pomoglo naporima usmjerenima na smanjenje inflacije te financijskih potreba – naglasio je Tudyka

Međunarodni monetarni fond u svojem je izvješću nakon provedenih konzultacija s BiH, a u koje je Večernji list imao uvid, nabrojio sve rizike koji stoje pred BiH u idućem razdoblju, a koji se, uz usporen ekonomski rast i još uvijek visoku inflaciju, oslikavaju i kroz slabosti ekonomskog sustava koji karakterizira visok stupanj fragmentiranosti i nedovoljna integracija u međunarodna tržišta. Kada se tomu doda i intenziviranje domaćih političkih tenzija, ali i vanjski šokovi uslijed mogućnosti dodatnih skokova u cijenama goriva i hrane, jasno je kako sve razine vlasti u BiH moraju krenuti u odlučne reforme, počevši od fiskalnih, preko strukturnih pa do ulaganja u infrastrukturu, “zelenu energiju” i digitalizaciju.

Javna potrošnja

Andreas Tudyka, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini, u izjavi za Večernji list osvrnuo se na neke od preporuka Međunarodnog monetarnog fonda, a osobito one koje se odnose na potrošnju, uputivši na visinu plaća u javnom sektoru koje su među najvećima u okruženju. – Potrebno je ograničiti javnu potrošnju u 2023. godini kako bi se pomoglo naporima usmjerenima na smanjenje inflacije te financijskih potreba – naglasio je dodavši kako je to posebno važno zbog toga što monetarna politika u Bosni i Hercegovini nema na raspolaganju instrumente kojima može imati agresivniju ulogu u borbi protiv inflacije.

– Konkretnije, vlasti ne bi trebale dalje povećavati plaće u javnom sektoru ili vršiti izvanredna povećanja mirovina jer su izdvajanja za plaće u javnom sektoru i mirovine među najvećima u regiji – naveo je Tudyka. Pritom se osvrnuo i na značaj investicija, odnosno potrebu da se njih financijski ni u kojem slučaju ne smije slabiti.

– S druge strane, s obzirom na to da investicije podržavaju budući rast BDP-a, vlasti ne bi trebale pokušavati naći uštede u dodatnim rezovima na javnim investicijama – poručio je rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini.

Inače, direktori MMF-a nedavno su istaknuli važnost većeg političkog konsenzusa i ohrabrili korištenje kandidature za EU za promoviranje nužnih reformi. Pritom će biti važno i jačanje provedbe preporuka Fonda, uz podršku razvoju kapaciteta.

Strukturne reforme

U fiskalnom pogledu direktori su, nakon što je Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda zaključio konzultacije prema članku IV. s Bosnom i Hercegovinom, naglasili potrebu da se ograniči fiskalna ekspanzija kako bi se obuzdali inflatorni pritisci s obzirom na ograničena sredstva monetarne politike i ublažili financijski pritisci. Za ekonomsku sliku BiH i jačanje svih segmenata gospodarskog prostora zemlje od ključnog će značaja biti strukturne reforme čiji je značaj posebice istaknuo MMF, uputivši na njihovu važnost u pogledu ubrzanja rasta, promoviranja “zelene” i digitalne tranzicije te podizanje životnog standarda.

Neke od reformi o kojima se govori u izvješću i preporukama Međunarodnog monetarnog fonda svakako su značajne iz kuta poboljšanja poslovnog ambijenta, a što je zapravo i ključ privlačenje većeg broja investicija u BiH. U tom pogledu poseban značaj ima digitalizacija kao proces koji će imati odjeka u svim sferama društvenog i ekonomskog života. On će, očekivanja su, dovesti do nužnog ubrzanja svih potrebnih procedura kada govorimo o realizaciji poslovnih ideja. Kad se tomu dodaju i mogućnosti koje se za BiH otvaraju u pogledu približavanja Europskoj uniji, jasno je kako pred gospodarstvom u zemlji stoji značajna prilika za mjerljiv napredak.

The post Vlast ne smije štedjeti na investicijama niti dizati plaće u javnom sektoru first appeared on ABCportal.info.

Objava Vlast ne smije štedjeti na investicijama niti dizati plaće u javnom sektoru pojavila se prvi puta na ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?