FOTO: Forum na Blidinju okupio stotinjak mladih iz ŽZH

FOTO: Forum na Blidinju okupio stotinjak mladih iz ŽZH

Link na izvornu vijest

Od 6. do 8. listopada na području Parka prirode Blidinje održan je važan forum za mlade u kojem su mogli naučiti puno toga o očuvanju okoliša, odnosu prema prirodi i svijetu oko sebe, a na njemu su sudjelovali učenici završnih razreda srednjih škola s područja Županije Zapadnohercegovačke.

U pratnji profesora iz svojih škola, mladi su se okupili na Blidinju u okviru “Youth Forum West Herzegovina”, a među stotinjak mladih iz cijele Županije su sudjelovali i učenici iz Srednje škole iz Gruda.

Forum je održan u organizaciji Ureda Vlade ŽZH za europske integracije, a voditelj tog ureda Ivan Jurilj je istaknuo kako je cilj foruma okupiti mlade ljude, naučiti ih o okolišu i zaštiti okoliša, pisanju projekata koje promoviraju zaštitu okoliša i drugim aktualnim i važnim temama.

Iz Gruda je na forumu sudjelovalo 14 učenica, a jedna od njih je Katarina Iličić.

Budući da su organizatori pripremili bogat program očekujemo usvajanje novih znanja o zaštiti okoliša i prirode, kao i podizanje razine svijesti o ekologiji i primjenu naučenih znanja. Veselimo se druženju i stvaranju novih poznanstva koji će ojačati našu socijalnu mrežu, vjerujemo da će ovaj forum mladih obilježiti naše srednjoškolsko obrazovanje, rekla je Katarina na početku foruma.

Na forumu su sudjelovali i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) iz BiH koja djeluje pri Ujedinjenim narodima kao i predstavnici Veleposlanstva Republike Austrije u Bosni i Hercegovini koji su, također, podržali ovaj forum.

Radionice su završile u nedjelju, 8. listopada, nakon ručka u Planinarskom domu u Masnoj Luci gdje su učenici i profesori spavali dvije večeri.

Ima li bolje prilike za naučiti nešto više o okolišu od boravka u netaknutoj blidinjskoj prirodi? Vjerojatno nema, a s time se slažu i profesori iz srednjih škola iz svih općina i gradova u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Trodnevni forum završio je upoznavanjem sudionika sa Zakonom o mladima i korištenjem kazališta i ulične umjetnosti u aktivizmu mladih. Da učeći o okolišu i zaštiti prirode kroz zanimljive i edukativne radionice, kvizove, učenje o biljkama i okolišu nisu uživali samo učenici završnih razreda nego i profesori, svjedoči Mile Logara, profesor sociologije i filozofije u Gimnaziji Ljubuški.

Ovakve radionice su važne jer mlade pripremaju za život, uče ih sinergijskom djelovanju o mnogim važnim temama, a u idućim fazama akademskog i životnog obrazovanja tehnike koje steknu na ovakvim radionicama će također moći primijeniti u životu, kazao je Logara.

Profesorica biologije i kemije, koja je ujedno i magistra politologije, iz Srednje škole Antuna Branka Šimića u Grudama Antonija Jurčić ističe kako je upravo na ovakvim radionicama moguće potaknuti učenike da se iskažu.

Djeca vole dobiti poticaj za svoj rad, dobro vladanje i dobro učenje, a oni koji su bili prepoznati u svojim školama dobili su priliku sudjelovati na ovom forumu mladih. Ovaj događaj je super prilika za usvajanje novih kompetencija, jer sudjelovanje učenika na ovakvim aktivnostima služi pripremi za važne teme koje učenike čekaju u nastavku života. Jedna od tih tema je svakako okoliš jer brigom o okolišu pokazujemo i brigu o vlastitom zdravlju te unaprjeđujemo našu zajednicu i potičemo mlade na cjeloživotno učenje jer svaka aktivnost učenja tijekom cijeloga života služi unaprjeđenju znanja, vještina i kompetencija u okviru osobnoga, građanskog, društvenog ili profesionalnog djelovanja svakog pojedinca, kazala je Jurčić.

Post FOTO: Forum na Blidinju okupio stotinjak mladih iz ŽZH je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?