MANIFESTACIJA ‘SELAM, YA RESULALLAH’: PREDAVANJE NAGRAĐIVANE AUTORICE KAREN ARMSTRONG

MANIFESTACIJA ‘SELAM, YA RESULALLAH’: PREDAVANJE NAGRAĐIVANE AUTORICE KAREN ARMSTRONG

Link na izvornu vijest

MANIFESTACIJA ‘SELAM, YA RESULALLAH’: PREDAVANJE NAGRAĐIVANE AUTORICE KAREN ARMSTRONG

Engleska nagrađivana autorica Karen Armstrong i jedan od vodećih komentatora komparativne religije i međureligijskog dijaloga u Velikoj Britaniji u kolijevci učenosti i hramu znanja, Gazi Husrev-begovoj biblioteci, održala je treće predavanje o Muhammedu, a. s.

Karen je rođena u Engleskoj, u katoličkoj porodici, irskog je porijekla. Akademsku karijeru započela je predajući književnost na Univerzitetu u Londonu.

Tokom 1980-ih objavila je niz knjiga o kršćanstvu, a od 1990-ih piše i o islamu, judaizmu i drugim religijama. Na njen opus snažan utjecaj imali su protestantski akademik Wilfred Cantwell Smith i katolički filozof Bernard Lonergan. U posljednjih nekoliko godina počela je istraživati islam, Muhammeda, a. s., te način njegovog života unutar zajednice.

Karen Armstrong je dobitnica više nagrada i priznanja, uključujući počasne doktorate s Univerziteta Aston, zatim Univerziteta St. Andrews i Univerziteta McGill. Godine 2015. odlikovala ju je Britanska Monarhija Redom Britanskog Carstva, ordenom koji se dodjeljuje vojnicima i civilima za unapređenje nauke, umjetnosti, kulture, za volonterski i humanitarni rad, te javno, vojno ili civilno djelovanje za dobrobit svih.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo radi na afirmisanju pozitivnih priča, a cilj ove manifestacije jeste da upozna publiku s načinom života Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., koji je svojim primjerom pokazivao koliko je važno djelovati u zajednici i poslati poruke dobra, koje Medžlis Islamske zajednice ovom manifestacijom i želi poslati. Predavanja koja se organizuju u okviru ove manifestacije zauzimaju posebno mjesto, a predavači nastoje ukazati na značaj islamskih vrijednosti, s akcentom na posljednjeg Allahovog Poslanika i njegov život.

(T.Zerdo)

The post MANIFESTACIJA ‘SELAM, YA RESULALLAH’: PREDAVANJE NAGRAĐIVANE AUTORICE KAREN ARMSTRONG first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?