Hitno upozorenje BH Pošte: Ne nasjedajte na lažne SMS poruke

Hitno upozorenje BH Pošte: Ne nasjedajte na lažne SMS poruke

Link na izvornu vijest

Javno poduzeće BH Pošta Sarajevo uputilo je hitno upozorenje javnosti da pripazi s davanjem osobnih podataka putem lažnih SMS poruka u ime tog javnog poduzeća. Građanima su jutros pristigle SMS poruke u kojima BH Pošta traži dodatne informacije kako bi određena pošiljka bila dostavljena, što je zapravo lažno.

“Molimo sve korisnike da svoje bankovne i ostale osobne podatke ne šalju na zahtjeve koji im stižu putem poruka ili e-pošte s nepoznatih brojeva i adresa, jer BH Pošta ne traži osobne podatke poput broja kartice i drugih sigurnosnih podataka. Svaki takav pokušaj je zloupotreba znaka i logotipa BH Pošte.

Savjetujemo korisnicima da izbjegavaju bilo kakav oblik interakcije s takvim stranicama i profilima jer se u većini slučajeva radi o pokušaju krađe podataka putem lažnih transakcija.

Napominjemo da ni u kojem slučaju u privatnim porukama ili komentarima ne ostavljaju podatke o bankovnim karticama i osobnim podacima jer se isti mogu iskoristiti od strane trećih lica za direktnu krađu novca s bankovnih računa.

Linkovi koji su automatski generirani i kamuflirani da izgledaju kao linkovi koji vode na stranicu BH Pošte su zlonamjerni i nipošto ne klikajte na njih.

Ime naše kompanije već je ranije korišteno u ovakvim i sličnim napadima, ali u posljednje vrijeme zabilježen je ogroman broj pokušaja prijevara putem lažnih SMS poruka i e-pošte, te još jednom upozoravamo korisnike naših usluga i sve građane da budu maksimalno oprezni.

Naglašavamo da je BH Pošta poduzela sve što je bilo u okviru naših mogućnosti kako bi spriječila ovakve napade na korisnike te zaštitila svoje korisnike. Svaki napad u kojem se zloupotrebljava ime BH Pošte, znak, logo ili domena prijavljen je i registriran u institucijama koje se bave borbom protiv cyber kriminala.

Molimo sve građane koji prime SMS poruke iza kojih ne stoji BH Pošta da prijave pokušaj zloupotrebe podataka na službenim Facebook i Instagram profilima BH Pošte ili na adresi: [email protected], ili da se obrate policiji” – naveli su iz BH Pošte.

Post Hitno upozorenje BH Pošte: Ne nasjedajte na lažne SMS poruke je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?