Orban: “Ni Ukrajina, ni Rusija ne žele sklopiti mir”

Orban: “Ni Ukrajina, ni Rusija ne žele sklopiti mir”

Link na izvornu vijest

Europska unija treba bliže surađivati na pitanjima tržišta i obrane, ali ne i na političkim pitanjima poput migracija pošto velike razlike među zemljama to onemogućuju, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban.

“Postoje pitanja, čak i egzistencijalna pitanja, na koja nemamo zajedničke odgovore, a to su rat i mir, migracija, rod, društvo temeljeno na radu, puna zaposlenost”, rekao je Orban na konferenciji u talijanskom Cernobbiju.

“Ako nas prisilite da se udružimo oko pitanja s kojima se ne slažemo, razdvajate Europsku uniju”, rekao je.

Orban je poručio i da su ga njegovi posjeti Kijevu i Moskvi ranije ove godine, što su kritizirali neki partneri iz Europske unije, naveli na zaključak da u ovom trenutku ni jedna strana nema namjeru sklapati mir i zaustaviti sukob.

Mađarski čelnik smatra da komunikacijske linije moraju biti otvorene s obje strane ako Europa želi okončati rat u Ukrajini. Mađarska, koja održava bliske veze s Rusijom od invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022., preuzela je šestomjesečno predsjedanje EU-om u srpnju.

Nakon što je preuzeo kormilo, Orban je posjetio Kijev, a potom iznenada i Moskvu i Peking prije nego što je prisustvovao samitu NATO-a u Washingtonu. Njegova samoprozvana “mirovna misija” izazvala je oštre kritike nekih čelnika u EU-u koji su ogradili blok od njegovih postupaka.

Nacionalist Orban, koji podržava Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u u studenom, rekao je u petak kako se mir nikad neće postići bez otvorenih komunikacijskih linija kako s Ukrajinom, tako i s Rusijom. 

Hvali Trumpa

Orban je pohvalio Trumpov “pristup sklapanju dogovora” i rekao da će Europa morati surađivati ​​s istočnim dijelom svijeta kako bi unaprijedila svoju gospodarsku konkurentnost.

“Naš interes je dobra suradnja sa Zapadom, sa SAD-om, a ekonomski koliko možemo surađujemo s Istokom, sad s Kinom, pa čak i s Rusima nakon rata. A na područjima bez sankcija, ja bih predložio suradnju čak i s Rusima”, rekao je Orban.

Mađarska većinu plina i sirove nafte kupuje od Rusije, a ruski Rosatom gradi nuklearno postrojenje u toj zemlji.

Objava Orban: “Ni Ukrajina, ni Rusija ne žele sklopiti mir” pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?