Grad Ljubuški u GREENMO projektu razvoja Strategije za središta zelene i uključive mobilnosti za mediteranska urbana i međuurbana područja

Grad Ljubuški u GREENMO projektu razvoja Strategije za središta zelene i uključive mobilnosti za mediteranska urbana i međuurbana područja

Link na izvornu vijest

Kako smanjiti prometne gužve i onečišćenje zraka s ciljem postizanja boljih životnih okruženja? Kako uvjeriti građane da promijene svoju prometnu kulturu na zeleniji i učinkovitiji način i jesu li građani mediteranskih zemalja spremni usvojiti nove navike mobilnosti? Koliko su domaći kreatori politike upoznati s mogućnosti implementacije koncepta klimatski prihvatljive prilagodbe mobilnosti daleko od osobnih automobila?

Kako bi se odgovorilo na ova pitanja, Grad Ljubuški će zajedno s još pet partnera iz pet različitih država mediteranskog područja razviti zajedničku Strategiju za središta zelene i uključive mobilnosti za mediteranska urbana i međuurbana područja nakon razmatranja vizije, stupova, stvarnih potreba, navika i prometne kulture pojedinih građana. Sveobuhvatni cilj usvojenog holističkog pristupa je osigurati uključenost dionika, aktivno uključivanje lokalnih zajednica i građana, pri čemu se ne zanemaruje i turistički element, za participatornu procjenu i promicanje čvorišta mobilnosti u cilju ublažavanja klimatskih promjena. Navedene aktivnosti će biti provedene kroz GREENMO projekt u okviru Interreg Euro-MED programa, a tim povodom 19. i 20. rujna u Ljubuškom je održan projektni sastanak na kojem su projektni partneri Sveučilište Zapadna Atika iz Atene u Grčkoj, ALOT S.R.L. iz Italije, Sveučilište Malta – Institut za klimatske promjene i održivi razvoj, Sveučilište Cipar – Sveučilište Cipra – Odjel za građevinarstvo i inženjerstvo okoliša, Bax Innovation Consulting SL iz Španjolske i Grad Ljubuški.

Jedan od najvažnijih izazova u modernim mediteranskim urbanim područjima je smanjenje prometnih gužvi i onečišćenja zraka u cilju postizanja boljih životnih okruženja koja su sada opterećena, s obzirom na potražnju građana za svakodnevnim putovanjem i sve veće sezonske prometne tokove. U tom kontekstu potrebne su nove, zelenije, brže i fleksibilnije mogućnosti prijevoza s poboljšanom povezanošću za klimatski prihvatljivu prilagodbu mobilnosti daleko od osobnih automobila. Kako bi se učinkovito promovirala niskougljična rješenja, čvorišta mobilnosti pojavila su se uglavnom u sjevernoj/srednjoj Europi, s ciljem koncentriranja javnih i zajedničkih načina putovanja uz pružanje visokokvalitetnog korisničkog iskustva. Međutim, oni su razvijeni u drugačijem kontekstu u odnosu na prijevoznu kulturu i navike ljudi Mediterana, što zahtijeva daljnje proučavanje i prilagodbu.

Uzimajući u obzir da će čvorišta mobilnosti biti trend sljedećih godina u Europi, ključni rezultati ovog projekta bit će ključni za nesmetanu implementaciju čvorišta mobilnosti i posljedično za zelenu transformaciju mediteranskog područja, dio kojeg je i Grad Ljubuški.

Grad Ljubuški

Objava Grad Ljubuški u GREENMO projektu razvoja Strategije za središta zelene i uključive mobilnosti za mediteranska urbana i međuurbana područja pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?