PRATITE NA INTERVIEW: Počelo glasanje, biramo lokalne vlasti

PRATITE NA INTERVIEW: Počelo glasanje, biramo lokalne vlasti

Link na izvornu vijest

Ovo su osmi lokalni izbori do sada, biramo gradonačelnike_ce i načelnike_ce, te članove_ce općinskih i gradskih vijeća i skupštine distrikta Brčko. Izbori će koštati čak 19 miliona. Na deset posto birališta uvode se nove tehnologije. Glasanje odgođeno u Jablanici, Kiseljaku, Konjicu, Kreševu i dijelu Fojnice

Ekipa: Interview.ba

Donosimo najnovije informacije:

Birački spisak obara rekorde

Od prvih demokratskih izbora ovo su osmi na lokalnom nivou.

U birački spisak upisano je nešto više od 3,4 miliona građana_ki (što je poseban apsurd obzirom da nas je na popisu 2013. bilo nešto malo više od 3,5 miliona).

Po Schmidtovim pravilima

Moći ćemo birati naše gradonačelnike_ce i načelnike_ce (njih 142) te čak 3.200 članova i članica općinskih i gradskih vijeća kao i skupštine distrikta Brčko.

Ili još detaljnije: Birat ćemo i 58 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 53 skupštine opština u Republici Srpskoj, 111 načelnika_ca općina u BiH, 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, 10 skupština gradova u RS, 32 gradonačelnika_ca u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta.

Izbori će biti provedeni na temelju važećeg Izbornog zakona i njegovih tehničkih izmjena što ih je potkraj marta nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt. Tim se izmjenama, navedeno je, pokušava bolje zaštititi integritet izbornog procesa. A to u prijevodu znači –  na 458 biračkih mjesta prvi put bit će primijenjene nove tehnologije koje podrazumijevaju biometrijsku identifikaciju, autentifikaciju birača_ica, te optičke skenere i automatsko prebrojavanje glasačkih listića, kao i video-nadzor.

Inovacije i papir i olovka

Kako će izgledati glasanje s novim tehnologijama zavisit će od mjesta do mjesta. Na  dijelu biračkih mjesta radit će se samo autentifikacija, a na drugim mjestima biometrijska identifikacija. Na 145 mjesta u opticaju će biti i optički skeneri.

Tamo gdje će se raditi autentifikacija (na 165 birališta) birači će nakon predočavanja osobnih dokumenata proći i elektronsku provjeru. Zatim se birač_ica upućuje da odgovarajući prst stavi u čitač otisaka prstiju. Otisak se kroz aplikaciju uspoređuje s otiskom iz baze podataka Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka. Ako je sve u redu dobijamo listić i glasamo.

Na 145 birališta, u šest izbornih jednica – Prijedor, Novi Grad, Visok, Stolac, Tuzla i Vozuća koristit će se optički skeneri. Kako to izgleda? Birač popunjava listić, stavlja u posebnu fasciklu zbog tajnosti i listiće jedan po jedan ubacuje u optički skener. Displej skenera pokazuje ispravnost listića, te opciju koja daje mogućnost nastavka ili prekida glasanja. Ako potvrdi nastavak listić kroz optički skener ulazi u glasačku kutiju. Nakon automatskog, slijedi ručno prebrojavanje.

No, zbog kratkih vremenskih rokova ova će inovacije biti u funkciji samo na oko deset posto birališta, a tamo će se iskušati njihova učinkovitost kako bi u cijelosti mogle biti primijenjene na općim izborima 2026.

Sankcije i ratni zločinci

Centralna izborna komisija i to je novina od ovih izbora jedina ovlaštena za imenovanje predsjednika lokalnih biračkih odbora koji ne smiju biti članovi političkih stranaka. 

Šta je još novo? Schmidtovim je odlukama također zabranjeno kandidiranje osobama pravomoćno osuđenim za ratne zločine. Tako će ovo biti prvi izbori bez ratnih zločinaca i kriminalaca.

Visoki je predstavnik od dana raspisivanja izbora (maj) pod prijetnjom sankcija zabranio potencijalnim kandidatima korištenje jezika mržnje i sprječavanje novinara u obavljanju njihovih dužnosti.

Ima se para, ima se s čim

Izbori će koštati oko 19 miliona KM. I ako ne računamo one iz 1997. najskuplji su do sada.

Ove godine za izbore se natječe 296  (110 partija, 58 koalicija, 76 neovisnih kandidata, 43 neovisna kandidata nacionalnih manjina i 9 listi neovisnih kandidata).

Birališta bi, prema planu, trebala biti zatvorena u 19 sati.

The post PRATITE NA INTERVIEW: Počelo glasanje, biramo lokalne vlasti appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?