Danas izbori: Bh. građni biraju vijećnike, načelnike, gradonačelnike…

Danas izbori: Bh. građni biraju vijećnike, načelnike, gradonačelnike…

Link na izvornu vijest

Danas se u Bosni i Hercegovini održavaju lokalni izbori. Biračka mjesta su otvorena u 7 sati za sve građane s pravom glasa, kojih je 3,400.204, uključujući 44.789 birača koji glasuju izvan BiH. 

Danas birači biraju vijećnike, načelnike, gradonačelnike…, njih ukupno 3342, a koji će u iduće četiri godine krojiti politike lokalnih samouprava, utjecati na svakodnevne odluke i životno važne teme.

Građani BiH u okviru lokalnih izbora imaju mogućnost utjecati na izbor 3200 vijećnika i 142 gradonačelnika/načelnika. Izbori su, kao što je poznato, raspisani za 58 općinskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 53 skupštine općina u Republici Srpskoj, 111 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, 10 skupština gradova u Republici Srpskoj, 31 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Distrikta Brčko BiH.

Istodobno, lokalni izbori bili bi specifični i uslijed činjenice da je na njima, u okviru jednog manjeg broja biračkih mjesta, predviđena i upotreba novih tehnologija: autentifikacija birača i transmisija rezultata na 165 biračkih mjesta unutar 11 gradova i općina, optički skeneri na 145 biračkih mjesta u sedam gradova i općina, biometrijska identifikacija i autentifikacija birača na 138 biračkih mjesta u Distriktu Brčko te kamere na 10 biračkih mjesta unutar pet gradova i općina.

Uz to, promjene su uvedene i u pogledu načina zaokruživanja kandidata u okviru jedne liste te se, ako bi birač označio više od tri kandidata na jednoj listi, smatra da je ta lista dobila jedan važeći glas u svrhu raspodjele mandata, dok se preferencijalni glasovi s liste smatraju nevažećima. Odnosno glas ide isključivo stranci.

Objava Danas izbori: Bh. građni biraju vijećnike, načelnike, gradonačelnike… pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?