Osobe s invaliditetom sada mogu konačno kod stomatologa u Livnu

U našoj zemlji, kao i širom svijeta, nešto veća pozornost osobama s invaliditetom daje se pri obilježavanju njihovog dana, 3. prosinca.

Nastoji se senzibilizirati javnost na probleme s kojima se susreću, donose strategije, govori o inkluziji, zapošljavanju, no, sve to ide presporo.

Svaka nova godina teža je od one prethodne.

No, predsjednica Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Kantona 10 dokazala je kako se upornim zagovaranjem, trudom i radom stvari pomiču nabolje.

U lipnju 2013. Šemsija Dželadini pred novinarskim je kamerama pokazala gdje je završavao svaki njen pokušaj ulaska u livanjski Dom zdravlja. Godinu poslije, zgrada je rekonstruirana, obiteljska medicina postala je dostupna, uređen je sanitarni čvor, no, bez dizala se i dalje nije moglo u stomatološku ambulantu. Prije sedam mjeseci, udruženim snagama pokrenuli su i taj projekt.

„I evo ga, od jučer je praktično lift u upotrebi. Što se tiče samog projekta tu smo dobili podršku grada u iznosu 10,5 tisuća maraka i jedan dio sredstava smo dobili od ŠGD HB šume, ostala sredstva su naša tekuća sredstva“, rekao je dr. Jandre Hrgić, ravnatelj DZ Livno.

I tako je Šemsija prvi put ušla u stomatološku ordinaciju.

„Da, ovo mi je prvi put, i vjerujte da nisam očekivala da ću doživjeti. Sad slobodno, kao što sam rekla, mogu umrijeti, jer, moja želja se ispunila, ne kao moja samo osobna, nego općenito za osobe s invaliditetom“, rekla je Šemsija Dželadini, predsjednica Udruge paraplegičara i oboljelih od dječije paralize K10, a prenosi livanjski portal Relax.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?