Hoće li Hrvati mijenjanjem kuna u eure izgubiti popriličnu svotu novca?

U Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine službena valuta postaje euro, no poznati splitski odvjetnik Željko Lubina upozorio je da će prihvaćanjem fiksnog tečaja konverzije od 7,53450 kuna za jedan euro hrvatski građani izgubiti poprilične svote novaca.

On je Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti odluke Vlade o objavi uvođenja eura kao službene valute u RH.

Lubina smatra kako je Vlada trebala za konverziju uzeti tečaj s dvije decimale, dakle 7,53 kune za jedan euro jer se hrvatska kuna dijeli na sto lipa pa su dvije decimale jedino zakonite.

Konverzija sa šest decimala od 7,53450 kuna nije zakonita, tvrdi Lubina, a posebno zato jer oštećuje građane u konverziji. To se posebno očito može vidjeti na konverziji velikih iznosa.

”Recimo da građanin N.N. ima na računu 100 milijuna kuna koje mu je dobacio građanin P. P. Prema odredbi članka 35 Zakona o Narodnoj banci Hrvatske, koja određuje da jedna kuna ima sto lipa, građanin N. N. za taj iznos dobiva 13,280.212,48 eura. Ako bi primijenili propis iz odluke koju osporavamo, građanin N. N. za iznos od 100 milijuna kuna dobiva 13,272.280,84 eura odnosno gotovo osam tisuća eura manje, točnije 7.931,40 eura koji bi dobio da je predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je potpisao tu odluku, računao fiksni tečaj na dvije decimale.”

Imajući u vidu količinu ukupnih depozita koje građani Hrvatske imaju u bankama, Lubina tvrdi da im se trenutnom odlukom uzima iz džepa najmanje 19,059.735,58 eura na postojeće depozite koji će biti pretvoreni u eure.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?